Mikor vagyunk igazán egészségesek? Nem csak akkor, ha elkerül minket a betegség

Forrás: Thinkstock -
szívderítő WHO egészség szív
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint az egészség a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota, és nem pusztán a betegségek hiánya. Ki számít egészségesnek, és mikor érezzük magunkat betegnek? 

Az egészség valójában relatív fogalom, mivel a krónikus betegségek kialakulása általában hosszú folyamat eredménye. Krónikus (idült) betegségnek nevezzük azokat a kórképeket, amelyek általában hosszú, tünetmentes időszakot követően válnak tüneteket produkálókká, és kialakulásuk után a teljes gyógyulásra nincs mindig lehetőség, a szervezet egyensúlya már csak folyamatos kezelés mellett tartható fenn. Ilyen a cukorbetegség, a legtöbb szívbetegség vagy a daganatos betegségek. Ezek a betegségek is járhatnak heveny tünetekkel (például szívinfarktus), de ezek a tünetek is korábban már kialakult eltérések talaján alakulnak ki. Annak eldöntése tehát, hogy valaki egészséges-e, vagy csak tünetmentes, nem is olyan egyszerű. A testi jóllétet úgy jellemezhetjük, hogy nincsenek kellemetlen fizikai panaszaink, zavaró tüneteink. A felnőttkori krónikus betegségek többsége viszont kezdeti stádiumában jó ideig nem okoz panaszt.

Forrás: Thinkstock

Ha az egészség megromlásának folyamatát grafikonon akarnánk szemléltetni – amelyen a függőleges tengely a testi zavarokat, a vízszintes pedig az időt mutatná –, akkor a görbéből kiderülne, hogy az eltelt idő arányában a betegség kialakulásához vezető eltérések milyen ütemben szaporodnak szervezetünkben, mígnem elérik a kritikus szintet, amikor már valamilyen tünet is megjelenik, és figyelmeztet a problémára.

A cikk folytatását elolvashatod a Szívderítő.hu-n.

Szívszorító! 11 éves daganatos kislány kívánságát teljesítette a divattervezőhttp://www.life.hu/drlife/20160218-naeem-khan-divattervezo-meglepett-egy-11-eves-rakos-kislanyt.htmlA divathetek már javában zajlanak, a sztárok és a modellek fel-alá járkálnak méregdrága ruháikban a siker, pénz, és csillogás szőnyegén. Ám történt valami, amire még inkább érdemes odafigyelni: egy 11 éves rákos kislány álma vált valóra egy világhírű divattervezőnek hála. Dr. LifeOrigoElőbb gyógyulnak a szívbetegek, ha optimistákhttp://www.life.hu/drlife/20160129-optimizmussal-elobb-gyogyul-meg-aki-szivbeteg-derult-ki-egy-kutatasbol.htmlEgy amerikai vizsgálat bebizonyította, hogy az infarktus utáni optimista hozzáállás nagyban befolyásolja a betegség lelki és fizikai kimenetelét! Dr. Life--Szó szerint belehalhatunk a bántba - Ez a Broken-szív szindrómahttp://www.life.hu/drlife/20160217-belehalhatunk-a-banatba.htmlAkár bele is halhatunk a bánatba, legalábbis ezt állítják a kutatók, ráadásul a szomorúságtól és stressztől összetörött szívnek orvosi neve is van: a Broken-szív szindróma. Dr. LifeThinkstockKiderült: szívelégtelenség és prosztatarák vitte el Lemmy Kilmisterthttp://www.life.hu/drlife/20160120-lemmy-kilmister-a-motorhead-zeneszet-szivelegtelenseg-es-prosztatarak-vitte-el.htmlHivatalosan is megerősítették a Motörhead zenészének halálokát. Dr. Life--Megdöbbentő! 6 szívrohama volt David Bowie-nak halála előtthttp://www.life.hu/drlife/20160112-david-bowie-poplegenda-hat-szivrohamot-elt-tul.htmlA napokban elhunyt legendás énekes nem csupán rákkal, hanem súlyos szívproblémákkal is küzdött. Dr. LifeOrigoSzívprobléma végzett a legendás jazzénekesnővel, Natalie Cole-lalhttp://www.life.hu/drlife/20160108-natalie-cole-jazzenekesno-szivproblema-kovetkezteben-hunyt-el.htmlA Grammy-díjas előadóművész családja elárulta: a napokban elhunyt Natalie Cole szívelégtelenséggel küzdött. Dr. Life

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.