Minden eddiginél kellemesebb módját sikerült megtalálni a kisebb vesekövek eltávolításának. A szokásos terápián kívül ugyanis a szex is hatékony alternatívát jelent.

Török orvosok kimutatták, hogy a heti 3-4 alkalommal szexuális aktust folytató férfiak nagyobb eséllyel szabadulnak meg spontán módon a vesekövektől.

A vesekő rendkívül gyakori: sokaknál diagnózis nélkül, magától és észrevétlenül távozik a szervezetből. Akkor alakul ki, amikor az ásványi anyagok összekristályosodnak a húgyutakban. Akár 4-5 centiméteresre, vagy annál nagyobbra is gyarapodhatnak.

Forrás: iStockphoto

Az Urology című szakfolyóiratban megjelent tanulmányhoz az Ankara Training and Research Hospital intézmény 75 páciensét vették górcső alá, akiket véletlenszerűen három csoportra osztottak. Az első csoport tagjait arra kérték, hogy heti 3-4 alkalommal bújjanak ágyba a párjukkal. A második csoport tamszulozin tartalmú gyógyszert kapott, amit prosztata-megnagyobbodás esetén szokás adni a húgyutak átjárhatóságának biztosítására. A harmadik csoport pedig hagyományos kezelésben részesült.

Két héttel később egyértelmű eredmények születtek. A 31 rendszeresen szexuális aktust létesítő férfi közül 26 spontán megszabadult a vesekövektől, ami azonban csak a tamszulozinos csoport felére volt igaz, a hagyományos kezelésben részesülők közül pedig egyharmadra.

Forrás: Thinkstock

Az egyik feltételezés szerint a szex – vagyis az izgalmi állapot – fokozza a salétromsav-termelődést, ami ellazítja a húgycső izmait.