A testünkkel való elégedetlenség manapság járványként söpör végig és szépen csendben beleivódott a kultúránkba is. A nőknek évtizedek óta nincsenek olyan mintáik, amik alapján egészséges testtudatot tudnának kialakítani maguk számára. Ha egyike vagy a millióknak, akiket ez érint, íme néhány tipp, hogy másképp vélekedj a külsődről!

1. Szélesítsd a perspektívád

Sok ember életében a testével való elégedetlenség áll az első helyen, ami felborítja a nyugalmukat és a kapcsolataikban is hatalmas kárt okozhat. A rosszul kialakult kép háttérzajként van jelen az illető mindennapjaiban. Akárhogy is, de mindenképpen zárd ki a tested utálatát a fejedből és a pozitív testrészeidre helyezd a hangsúlyt (hiszen olyanok is vannak)!

Forrás: Dreamstime

2. Légy barátságban a testeddel

A testünk folyamatosan bonyolult feladatokat lát el annak érdekében, hogy élhessünk. Mégis a legtöbb ember elfelejti megköszönni a testének ezt a non-stop tartó munkát. Értékeljük és köszönjük meg magunknak a szervezetünk „szolgálatát”.

3. Radikális elfogadás

Sokan folyamatos koplalással próbálnak harcolni a természet és a valódi alakjuk ellen. Ha van egy testrészünk, ami nem tetszik, elfogadás helyett legtöbbször a változatás mellett döntünk és inkább utáljuk. Miért? Képzeljük el, hogy elfogadjuk magunkat vagy legalábbis azokat a részeinket, amikkel nem vagyunk elégedettek: a végén még nyerhetünk vele!

4. Ne mindig a tested körül járjanak a gondolataid

Gondolj csak bele, hogy az utóbbi időben, amikor nevettél hányszor gondoltál közben a kinézetedre. Azokban a pillanatokban az igazán fontos és pozitív dolgokra összpontosítottál a kialakított testképed helyett. Ez egyértelműen megmutatja, hogy nem a testünkkel, hanem inkább a gondolkodásunkkal szokott a gond lenni. Figyelj oda a következő alkalmakkor, amikor örömöt és békét érzel legbelül, fordíts a gondolkodásodon és ezekre az érzésekre emlékeztesd magad, amikor ismét csúnyának akarnád látni a testedet.

Forrás: Dreamstime

5. Nincs öngyűlölet

Az öngyűlölet olyan, akár egy vírus, ami átveszi az uralmat a számítógép fölött, ezzel komoly problémákat okozva. Az öngyűlölet felér az önostorozással, ha pedig segítene a fogyásban, a legtöbb ember már vékony lenne. Na fordulj a tested ellen, inkább motiváld és dicsérd magad.

+1 Énkép és testkép

Az egészséges embereknek van egy identitása, amit sok dolog tud befolyásolni. Egyeseknél a kedvesség, másoknál a szerettei véleménye vagy éppen a tehetségük alakíthatja ki az identitást. Mindennek tetejében pedig ott van egy test, ami vigyáz a belső értékekre. Az énkép és a testkép hatékony együttműködése pedig fontos. Koncentrálj azokra a belső dolgokra, amiktől igazán egyedi, értékes és különleges vagy.

Öt őszinte sztárvélemény a testképzavarról
A tökéletes test és a vékonyság bizonyos berkekben komoly elvárásnak számít. Néhány sztár azonban szembemegy a dogmákkal, és nyíltan vállalja kerekded alkatát vagy éppen éles véleményét a (tévesen) tökéletesnek kikiáltott lányokról. A kendőzetlen véleményeket ITT olvashatod.