A kollagén nem csak egy vízben oldódó fehérje, de nagymértékben felel a szépségünkért, valamint az egészségünkért – egészen addig, amíg termelődik a testünkben.

Mindenkinél eljön az a pillanat, amitől egészen addig csak retteg: egy nap felébred, és megpillantja az első ráncait a tükörben. Persze kétségbeesésében mindenféle krémet, alapozót ken magára, de a tudatában mélyen elraktározódik az esemény. 

Forrás: Dreamstime

Ezt követi a reklámfelületekre való fokozott odafigyelés, amelyekre a tragikus nap után még fogékonyabbá válnak a nők; sokszor mégis ott rontjuk el, hogy nem a problémákat, hanem a tüneteket orvosoljuk. 

A kollagén az emberi test fehérjeállományában található, annak 30 százalékát alkotja, de szerepet játszik a csontok és az izmok egészségében is. Amíg elegendő kollagén van a szervezetünkben, addig a bőrünk garantáltan rugalmas, feszes és ránctalan lesz. 

Forrás: Dreamstime

Fiatalkorban a sejtek gondoskodnak az utánpótlásról, ám minél idősebbek vagyunk, annál inkább közelebb kerülünk ahhoz, hogy a kollagénmolekulák oxidálódjanak – azaz 30 éves korunk körül megjelenjenek az első szarkalábak és ráncok, elkezd vékonyodni a bőr. A nőknél nemcsak ez az időszak, hanem a menopauza is nagyban befolyásolja a kollagéntermelődés visszaesését, ami leginkább az arcon és a kézfejen vehető észre.

Annyira vagy szép, amennyi kollagén van benned?
A New York-i divathéten idén nemcsak a modellek által felvonultatott ruhák nyerték el a látogatók tetszését, de a módszer is, amivel a modellek állítólag formába hozták magukat. Cikkünkből megtudhatod a részleteket!

Pótolható a kollagén?

Kutatások szerint nemcsak a dohányzás és a cukorfogyasztás, de még az erős UV sugárzás is elősegítheti a kollagénszint csökkenését. Akárcsak az izmaink megfelelő terhelése esetén, itt is érdemes megfontolt döntést hozni, már ami a kiegyensúlyozott táplálkozást illeti. 

Forrás: Dreamstime

A kollagén nevű fehérje olyan aminosavakból áll, amelyeket a szervezet csak egy darabig képes előállítani, a későbbiekben ezt megfelelő tápanyagokkal (prolin, antocianin, réz, A- és C-vitamin) tudjuk pótolni. A kozmetikai ipar is azon fáradozik, hogy tartós, kevés regenerációs idővel járó megoldást találjon ki a kollagén pótlására. 

Támogatott tartalom

A sokoldalú hialuronsav
A hialuronsav legtöbbször akkor jön velünk szembe, amikor a szépségről esik szó. De mi a helyzet a belsőnkkel, hogyan segít minket ez az anyag a hatékonyabb mozgásban? Most kiderül!