Az Egyesült Államokban élők 19%-át érinti valamilyen mentális betegség, a számok azonban itthon is rémisztően magasak: egy tavaly készült felmérés szerint Magyarországon a lakosság 38%-át érinti valamilyen pszichés betegség, amelyből a depresszió a leggyakoribb. A lelki és pszichés problémák a sztárokat sem kímélik: összegyűjtöttünk 5 hírességet, akik megosztották történetüket a világgal, és ezzel segítettek abban, hogy közelebb kerüljön hozzánk a betegségük, illetve leszámoljanak a köréjük épült sztereotípiákkal.

J. K. Rowling

A Harry Potter írónője sosem érezte magát kellemetlenül, ha szóba került a depressziója. Miért kellene szégyellnem? Átmentem egy nagyon nehéz időszakon, és nagyon büszke vagyok arra, hogy sikerült kijönnöm belőle  – fogalmazott egy diákújságírónak adott interjújában még 2008-ban. Rowling egyébként ebből az időszakából merítette azt a Dumbledore szájába adott idézetét, amelyet azóta minden valamirevaló Harry Potter-rajongó betéve tud: A boldogság megtalálható még a legsötétebb időkben is, ha nem felejted el felkapcsolni a fényt.

Fotó: Andrew Montgomery

Lena Dunham

A Csajok című nagy sikerű sorozat írónője, színésznője és rendezője azon kívül, hogy szeret provokálni, nyíltan felvállalja és párbeszédet folytat rajongóival kényszerbetegségéről, szorongásáról és depressziójáról. Ő az élő példa arra, hogy mindezek mellett is lehet teljes életet élni és fényes karriert csinálni.

A 30 éves Lena korábban Instagram-oldalán jelentkezett be rajongóinak edzés közben, és biztatott mindenkit arra, hogy hallgassanak azokra, akik a mentális problémákra a testmozgást javasolják. Tudom, milyen őrülten bosszantó, amikor mindenki azzal nyúz, hogy mozogj, én 16 gyógyszeren élt éven át hallgattam ezt. Örülök, hogy megtettem. Ez nem a seggedről szól, hanem az agyadról.

Forrás: Instagram/Lena Dunham

Angelina Jolie

A ma már az ENSZ jószolgálati nagyköveteként ténykedő, Oscar-díjas színésznő viharos fiatalságát egészen karrierje kezdete óta nyomon lehetett követni. Egy 2010-ben az OK! magazinnak adott interjújában például arról beszélt, hogy 14 évesen vagdosta magát az akkori barátjával. A szex nem volt elegendő, és az érzelmeket sem éreztem elégnek. Átmentem egy időszakon, amikor ha csapdában éreztem magam, vagdosni kezdtem magam. Egy csomó hegem van.

Forrás: Vogue

Collin Farrell

A színész korábban 6 hetet töltött el egy rehabilitációs központban, hogy leküzdje drog- és alkoholfüggőségét, és kezeltesse depresszióját. Olykor hihetetlen dolgokat engedtet meg magának a kétségbeesés. Teremtettem magamnak egy környezetet, egy életformát, ami kívülről nézve hihetetlenül barátságosnak és élettel telinek tűnt. Nem hinném, hogy bármiféle kémiai hajlamom lenne a depresszióra, de végül is lehet így is. Éveken át szenvedtem mentális betegségben, és teljesen belecsavarodtam" – fogalmazott Farrell egy televíziós csatornának adott interjújában.

Forrás: AFP

Russell Brand

Katy Perry exférje a The Guardiannek adott interjújában vallotta be, hogy korábban gondjai voltak az evéssel, és bulimiával küzdött. Ez fiúknál nem túl általános, és elég kellemetlen is. De én magam eufórikus érzésnek találtam. Egyértelműen arról szólt, hogy ne legyek önmagam, és elszigetelődhessek. Középszerűnek és kínosnak éreztem magam." A brit humorista egyébként azóta is rendszeresen részt vesz alkoholistáknak és drogfüggőknek szervezett anonim gyűléseken.

Fotó: Ray Burmiston