Fogamzásgátlás tinédzserkorban: mikor ajánlott?

szex tinédzser szexuális élet óvszer napidoktor kamaszkor fogamzásgátló tabletta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
„Ezek a mai fiatalok” – általában ezzel kezdődnek azok a rosszalló megjegyzések, amellyel az idősebb korosztály tagjai illetik a tizenéveseket. Bár ez nem mindenki esetében helytálló, tény, hogy a mai fiatalok hamarabb kezdik a szexuális életet, mint például a szüleik – emiatt pedig hamarabb is kell velük beszélgetni a fogamzásgátlás és a biztonságos szex fontosságáról is.

A felgyorsult testi fejlődés miatt mind a fiúk, mind a lányok egyre korábban érnek, és hamarabb is kezdik el a szexuális életet, mint például a szüleik tették annak idején.

Egy 12-13 éves mai lánynak már szabályos peteérése és tüszőrepedése van,

így pedig – a megfelelő felvilágosítás híján – akár teherbe is eshetnek.

Forrás: Dreamstime

"Abortusz? Ahhoz már túl késő"

Felelőtlenség vagy az élet minden határt felülmúló tisztelete áll a gyermekként babát vállaló lányok döntése mögött? A felelősség vajon kit terhel? Az önmagát is eltartani képtelen gyereklányokat, azok szüleit, esetleg az erre a jelenségre reagálni képtelen társadalmat? A Life.hu cikkéért kattints ide!

Nem mernek beszélni róla

Tapasztalat és ismeretek híján a kamaszok az esetek többségében sajnos nem a szüleiktől kérnek tanácsot, hanem a kortársaiktól, akik szintén keveset tudnak a szexszel kapcsolatos problémákról.

Bár manapság kötelező az iskolai felvilágosítás, ez sem nevezhető kielégítőnek,

viszont az internet általában mindenre tudja a választ, ráadásul a kellemetlenségektől megkímélve, gyorsan találhatnak válaszokat a kérdéseikre – ám nem biztos, hogy éppen a legjobb kezekből.

Mi a megoldás?

Manapság egyre több helyen elérhetőek a gyermeknőgyógyászati rendelések, ahol készséggel segítenek a tinédzsereknek a fogamzásgátlással kapcsolatban, és adnak választ az esetlegesen felmerülő kérdésekre. Vajon az óvszer vagy a tabletta a legjobb védekezési módszer a fiataloknak? Erről bővebben a Napidoktor.hu oldalán olvashatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.