Életmentő fogások: te tudod, mit kell tenned?

mentő Győrfi Pál újraéledés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mit teszel, ha a közeledben történik egy baleset, vagy melletted lesz valaki rosszul a bevásárláskor? Az esetek nagy részében életmentő, ha a beteghez legközelebb lévő személy megkezdi a segítségnyújtást a mentők kiérkezéséig. Félsz, hogy valamit rosszul csinálsz majd? Ezt felejtsd el: inkább tanuld meg azokat az alapokat, amik akár valakinek az életét is megmenthetik!

Ma Magyarországon évente körülbelül 15 ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében. A betegek 60-70 százaléka azonban megmenthető lenne, ha valaki azonnal elkezdené a szakszerű újraélesztést, és lenne a közelben defibrillátor - mondja Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-igazgatója.

Forrás: Dreamstime

Tanuld meg az alapokat!

A szakember hangsúlyozza, ahhoz, hogy a betegnek meg tudjuk adni a szükséges ellátást, illetve hogy megkezdhessük az újraélesztést, gyorsan képet kell kapnunk a beteg állapotáról. A beteg vizsgálatának lépései a következők:

  1. Lépj a beteghez, szólítsd meg, óvatosan rázd meg a vállát, próbáld felébreszteni.
  2. Ha nem reagál semmire, nem ébreszthető, kiálts segítségért.
  3. Ellenőrizd a légzést: hajtsd kissé hátra a beteg fejét, hajolj az arca elé, így láthatod, hallhatod és az arcbőrödön is érezheted a légzést. Erre a vizsgálatra szánj körülbelül 10 másodpercet.
  4. Ha nincs légzés, kezd el az újraélesztést, és persze hívd a mentőket is. Az újraélesztés módszere:
  • Kulcsold össze az ujjaidat, és helyezd a tenyeredet a mellkas közepére.
  • Nyújtott karral, merőleges irányban végezz ütemes lenyomásokat 4-5 cm mélységben. Folytasd a lenyomásokat a mentők megérkezéséig, vagy egy defibrillátor csatlakoztatásáig.
  • Elhúzódó újraélesztésnél minden harmincadik lenyomás után végezz két befúvást szájon vagy orron át.
Forrás: Dreamstime

Küzdd le a félelmeidet, és adj esélyt!

Sokan félnek a segítségnyújtástól, mert attól tartanak, ha valamit rosszul csinálnak, ártanak a betegnek. Ez azonban megalapozatlan félelem, hiszen a segítségünkkel legalább esélyt adhatunk valakinek az életben maradáshoz.

Az Országos Mentőszolgálat mentőegységei évente közel 1500 sikeres újraélesztést végeznek. Ezekben az esetekben rendszerint jelen van a helyszínen egy életmentő, legyen az családtag, vagy csupán egy utcai járókelő. Ha pedig hirtelen nem tudod, mit kellene tenned, a 104-es telefonszámra beérkező segélyhívást fogadó mentésirányító utasításait követve a mentő megérkezéséig megkezdheted az újraélesztést. Ne feledd: a legsúlyosabb esetekben csak az első percek adnak esélyt!

Tudtad, hogy te tehetsz a legtöbbet az egészségedért? Tőled függ, hogy meddig élsz tovább egészségesen! A legtöbb betegség, amiben a magyarok szenvednek, és amibe belehalnak, megelőzhető lenne. Kezünkben a sorsunk! Itt az ideje, hogy ne a betegségekből akarjunk kigyógyulni, hanem egészségesek akarjunk maradni. Ha mindenki csak feleannyit tenne az egészsége megőrzése érdekében, amennyit aztán a betegségéből való felépülésére fordít, akkor a korai halálozások közel fele megelőzhető lenne. A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet egy 1600 kilométeren át tartó 16 napos futással kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy mi magunk tehetünk a legtöbbet egészségünk megőrzéséért. Az egészségfejlesztők az egészségügyben dolgozókkal közösen futják körbe az országot váltóban. Kövesd őket a Facebookon, hogy megtudd, miként előzheted meg te is a jövőd!

Támogatott tartalom

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.