Neked van egészségterved?

Forrás: Dreamstime -
egészség életmód terv
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A siker titka a legtöbb esetben egy gondosan elkészített terv, ez pedig az élet minden területére igaz. Egy egészségterv elkészítése sokszor életmentő lehet; sokat segít egy gondosan átgondolt, egészséges életmód kialakításában.

Ha az élet bármely területén problémába ütközünk, egy terv elkészítésével könnyebben eljuthatunk a megoldásig, mintha csak tesszük, ami éppen eszünkbe jut. Ha egy számunkra viszonylag ismeretlen helyre utazunk, akkor is útitervet készítünk. Ha a mindennapokban ezek a tervek határozzák meg az életünket, akkor az egészségünkkel kapcsolatban miért nem vagyunk előrelátóbbak?

Forrás: Dreamstime

Tervezz előre!

Egy egészségterv készítése sokat segít a jövőt illetően: akár életmódot váltanánk, akár egy betegségre keresünk megoldást, érdemes megtervezni, mit és hogyan csináljunk. Dr. Vajer Péter, a NEFI Alapellátási Igazgatója szerint első lépésben fontos beazonosítani azokat az egészségkockázatokat, amelyek az életünkben jelen vannak.

Néha tervek nélkül is elérhetjük a célt, de az a tapasztalat, hogy többnyire azok tudnak igazán változtatni bármiben is, nem csak az egészségükkel kapcsolatban, akiknek konkrét tervük és ütemezésük is van a változást illetően.

Hogyan tovább?

A probléma beazonosítása nagyon fontos lépés, ahogy az is, vajon miből indulhatott. Ha egyszerre több dolgon is változtatnánk, akkor érdemes meghatározni a lépések sorrendjét. Ezek után következik annak a felmérése, hogy melyik az a terület, ahol az alany úgy érzi, megvan a kellő motivációja, tudása a változáshoz.

„Érdemes szakértő segítségét kérni, a szakmai segítség ugyanis szinte minden esetben hatékonyabb, ezt kutatások is igazolják. Azoknak a dohányosoknak, akik önerőből akarnak leszokni, a 3-5 százaléka ér el sikert. Akik viszont minden segítséget, támogatást megkapnak, 25-30 százalékban szoknak le. Szakmai segítséget bárki kérhet úgy is, ha online készít el egy egészségtervet: ez bárki számára ingyenesen elérhető, ennek használatával pedig az esélyek is megnőnek a változásra” – mondja a szakértő.

Forrás:

Fontos a motiváció!

Sok esetben ott fullad kudarcba a változni akarás, hogy hiába van meg a szándék és a kész terv, az igazi motiváció hiányzik.

Nem csak az elején kell mindenbe nagy hévvel belevágni, ki is kell tartani. Ehhez pedig szükséges az érdeklődés és a motiváció fenntartása.

Tudtad, hogy Te tehetsz a legtöbbet az egészségedért? Tőled függ, hogy meddig élsz tovább egészségesen! A legtöbb betegség, amiben a magyarok szenvednek, és amibe belehalnak, megelőzhető lenne. Kezünkben a sorsunk! Itt az ideje, hogy ne a betegségekből akarjunk kigyógyulni, hanem egészségesek akarjunk maradni. Ha mindenki csak feleannyit tenne az egészsége megőrzése érdekében, amennyit aztán a betegségéből való felépülésére fordít, akkor a korai halálozás közel fele megelőzhető lenne. A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet egy 1600 kilométeren át tartó 16 napos futással kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy mi magunk tehetünk a legtöbbet egészségünk megőrzéséért. Az egészségfejlesztők az egészségügyben dolgozókkal közösen futják körbe az országot váltóban. Kövesd őket a Facebookon, hogy megtudd, miként előzheted meg Te is a jövőd!

Támogatott tartalom

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.