Schobert Norbi: "Nem azt mondtam, hogy gumicukorral gyógyítsuk a rákot"

Fotó: Marton Szilvia - Origo -
gyógyítás szódabikarbóna citrom daganat rák (betegség) C-vitamin tumor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Néhány nappal ezelőtt hatalmas felháborodást keltett az az írás, amely Schobert Norbert Facebook-oldalán jelent meg: a Norbi Update közösségi oldalán a citrom és a szódabikarbóna egészségre és daganatos megbetegedésekre gyakorolt hatásáról értekezett egy cikk, amelyet később sokan támadni kezdtek, vele együtt pedig a magyar fitneszgurut is.

A fent leírt ügy kapcsán szólaltatta meg Schobert Norbertet az RTL Klub Házon kívül című műsorának újságírója, aki Zacher Gábor toxikológussal együtt faggatta a fitneszgurut arról, miért osztotta meg a közösségi oldalán ezt a tartalmat, ami miatt félő, hogy több rákos megbetegedésben szenvedő páciens utasítja vissza az előírt kezelést. Zacher Gábor azzal érvelt: bár valóban olcsóbb lenne a C-vitamin rendszeres szedése, mint az akár több millió forintba kerülő kemoterápiás kezelés, mégis a kemoterápiát kell alkalmazni, mert míg erről bebizonyosodott, hogy hatásos, addig a C-vitaminról nem.

„Nem azt mondtam, hogy gumicukorral gyógyítsuk a rákot, és továbbra sem szeretnék állást foglalni rákügyben” – szögezte le a Life.hu megkeresésére Schobert Norbert.

„Ami igazából érdekes, hogy a közösségi oldalamon megosztott cikk után indult lavinát követően rengetegen elkezdtek küldözgetni nekem kutatási anyagokat ebben a témában. Olyan dolgokkal találtam szemben magam, amik egyébként nem is érdekeltek volna, és kiderült, hogy nálam sokkal komolyabb emberek publikálták már ezt. Nem akarom véleményezni, hogy igaz, vagy nem, mert nem vagyok rá feljogosítva. Érdekességnek gondoltam, tetszett ez a téma, hogy a szódabikarbónának és a citromnak milyen izgalmas jövője lehet, ám hangsúlyoznám: nem az én feladatom vitatkozni a rák gyógyításáról azért, mert megosztok egy érdekességet. Ráadásul azt sem állítottam soha, egy citrom- vagy szódabikarbóna-kúra helyettesíthet bármilyen orvosi kezelést. Egyoldalúnak vélem, hogy így nekem támadtak emiatt. Miért nem azokat a hivatkozásokat szedik szét, amelyek elismerik ennek a két dolognak a jótékony hatását? Miért nem a National Cancer Institute-ot, ahol megjelennek ezek a publikációk?

Forrás: Dreamstime

Több kutatás is foglalkozott vele

A National Cancer Institute (Nemzeti Rák Intézet) honlapján kiderül, hogy korábban több kutatás is foglalkozott már a C-vitamin daganatos megbetegedésekre gyakorolt hatásával. Laboratóriumi vizsgálatok szerint a nagy dózisú C-vitamin lassíthatja például a prosztata, a hasnyálmirigy, a máj, a vastagbél és más szervek rákos sejtjeinek növekedését és terjedését. Hasznos lehet tehát a rákellenes terápiák alkalmazása során.

Más vizsgálatok azonban azt mutatták, hogy bizonyos C-vitaminos kúrák kevésbé hatékonnyá tehetik a kemoterápiás kezeléseket.

Állatkísérletek során kimutatták, hogy a nagy dózisú C-vitamin-kezelések blokkolhatják bizonyos tumorok növekedését, ugyanakkor intravénás alkalmazás során javíthatják a betegek fizikai és mentális állapotát, például jó lehet fáradtság, hányás, étvágytalanság ellen.

Forrás: Dreamstime

Mindezek ellenére az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság (FDA) nem hagyta jóvá a nagy dózisú C-vitamint a rákos és más megbetegedések kezelésére,

és ugyanez igaz a szódabikarbóna esetére is. Néhány évvel ezelőtt például 3 év börtönbüntetésre ítélték a szódabikarbóna daganatos megbetegedésekre gyakorolt jótékony hatását hirdető Dr. Tullio Simoncinit, miután kiderült, hogy a módszer hatása nem bizonyított.

Forrás: Dreamstime

„Még folynak a kutatások”

A téma kapcsán megkérdeztük Dr. Baki Márta onkológus főorvost is, aki elmondta: a kezelést nem helyettesítheti a citrom és a szódabikarbóna, a kemoterápia mellékhatásait, valamint

a daganatos megbetegedések kockázatát azonban valóban csökkentheti a két szer.

A fogyás is tünet lehet! Amit eddig még nem tudtál a limfómárólhttp://www.life.hu/drlife/20160915-a-limfoma-rakos-megbetegedesrol-es-kezeleserol-tenyek-amiket-eddig-nem-tudtal.htmlMivel viszonylag keveseket érint, ritkábban is esik szó az egyébként itthon az 5. leggyakoribbnak nevezett ráktípusról, a limfómáról. A Life.hu most összegyűjtötte a nyirokrendszer sejtjeit érintő daganatos megbetegedéssel kapcsolatos tudnivalókat, amelyekről valószínűleg még te sem hallottál. Dr. LifeOrigoGáspár Laci édesanyja: "A fiam boldogsága segített legyőzni a rákot" http://www.life.hu/drlife/20160811-gaspar-laci-edesanyja-eva-legyozte-a-rakot-12-kemoterapias-kezelesen-van-tul.htmlAz énekes nem is lehetne ennél boldogabb: a napokban megszületett harmadik gyermeke, sőt még az édesanyja is felépült a rákból. Dr. LifeFotó: Marton Szilvia - OrigoFuss magadért egy kört!http://www.life.hu/drlife/20160913-tehetsz-az-egeszsegedert-1600-kilometeren-at-tarto-16-napos-futassal.html16 nap 1600 kilométer – ennyit futnak le váltóban az egészségért dolgozók. Szombaton rajtolnak Budapesten, és körbefutják Magyarországot. A futásról és a célokról kérdeztük Gui Angélát, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet kommunikációs vezetőjét, az ötletgazdát. Dr. LifeOrigoÚjra támad a világ egyik legpusztítóbb betegsége?http://www.life.hu/drlife/20160912-a-tortenelem-legpusztitobb-betegsegei-a-lepra.htmlA legfrissebb hírek szerint két diákot kellett elkülöníteni a Los Angelestől keletre található kaliforniai Jurupa Valley-ben, miután a tüneteik alapján leprát diagnosztizáltak náluk. Bár maga a betegség nehezen fertőz, ráadásul ma már számtalan kezelési lehetőség áll rendelkezésre, a lepra elmúlt évszázadokban okozott pusztítását elnézve bizony van okuk az aggodalomra a térségben élőknek vagy az oda utazóknak. Dr. LifeAFP144 éve tört ki Magyarországon az utolsó nagy kolerajárványhttp://www.life.hu/drlife/20160913-az-utolso-nagy-kolerajarvany-magyarorszagon-1872-szeptember-14-en-tort-ki.htmlA statisztikai adatok szerint több mint 400 ezren betegedtek meg, és akár 250 ezren haltak meg az utolsó itthon pusztító nagy kolerajárvány következtében, amely 1872. szeptember 14-én indult. Dr. LifeOrigoSokkoló! 11 nap alatt végzett a lánnyal az agyevő amőbahttp://www.life.hu/drlife/20160914-11-nap-alatt-vegzett-a-lannyal-az-agyevo-amoba.htmlA fiatal lány vakációzni indult szüleivel, ám tragédia lett a kiruccanás vége. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.