A bevásárlóközpontok polcairól választott szemüveg nem csak azért veszélyes, mert nem személyre szabott, de azért is, mert így kimarad a szemészeti szűrések számos fontos eleme a vásárlók életéből, amikkel akár a vakság is megelőzhető.

Miért veszélyes az „instant" szemüveg?

A bevásárlóközpontokban, esetleg piacokon árult olcsó szemüvegek legnagyobb veszélye abban áll, hogy mindkét lencse ugyanolyan dioptriájú. A valóságban azonban ritka, hogy valakinek mindkét szemén ugyanakkora a fénytörési hiba. Vagyis ha például mínusz kettes dioptriára szorul a jobb szemünk, de csak másfelesre a bal, akkor az „instant", kész szemüveg vagy túlkorrigálja az egyik szemet, vagy alul a másikat. Ez pedig hosszútávon problémákhoz vezethet, a fejfájástól, a szédülésen keresztül a további látásromlásig. Ráadásul az sem mindegy, hová esik a lencsék fókusza, ami egy receptre csináltatott szemüveg esetében pontosan a mi szemünkhöz igazodik. Érdemes tehát meggondolni, mivel nyerünk többet: néhány ezer forint megspórolásával vagy a szemünk egészségével.

Forrás: MTI

A szűrésen nem csak az éleslátást vizsgálják

- Egy szemészeti szűrés alkalmával nem csak a látásélesség vizsgálat történik meg, de számos, esetleg teljesen tünetmentes betegség szűrésére is sor kerül. Tudnivaló, hogy egyetlen szervünk sem képes olyan élethű képet festeni vénáink és artériáink állapotáról, mint a szemünk. Mivel szinte mindegyik, az anyagcseréhez kapcsolódó rendellenesség hatással van a véredényekre, a szem fontos szerepet játszhat az ilyen típusú betegségek felismerésében – hangsúlyozza dr. Tóth Eszter főorvos. - Egy teljes, átfogó szemészeti szűrés során mindezt professzionálisan és eredményorientáltan kivizsgálják, egy esetlegesen súlyos látásromlást eredményező betegség apró jelei után kutatva.

Amikor feltétlenül szükséges a szűrés

- Cukorbetegek számára igen fontos a rendszeres szemészeti szűrés és kontroll. A kezdeti elváltozások nem okoznak semmilyen panaszt, ezért sokan akkor fordulnak orvoshoz, amikor már késő, és a szemfenéki probléma elhatalmasodott. A diabétesz gyakori szövődményei a szemfenék ereinek elváltozásai és következményes bevérzések, elhanyagolt súlyos esetben vakságot okozó érburjánzás. A betegség velejárója lehet hasonló okból kifolyólag a szemnyomás emelkedése is, melyből – kezelés hiányában - zöldhályog betegség is kialakulhat.
- Magas vérnyomással élőknek is ajánlatos évente részt venni egy teljes szűrőprogramon.
- Rendszeres, ismétlődő fejfájásos panaszok esetén is ajánlott a szemészeti kivizsgálás, mivel a panaszok hátterében összetett vagy különleges dioptriaprobléma, illetve szemnyomás emelkedés is állhat. Minden fejfájásos panasz esetén ki kell zárni a koponyán belüli nyomás emelkedésének gyanúját a szemfenék vizsgálatával.
- Akinek nincsenek szemészeti panaszai, de a családjában előfordulnak szemproblémák (rövidlátás, gyermekkori kancsalság, zöldhályog) annak harminc éves kor felett érdemes évente egyszer részt vennie szemészeti szűrővizsgálaton. Negyven év felett pedig mindenkinek javasolt a zöldhályog szűrése.

Forrás: Oxygenmedical.hu