Kiderült: maximum ennyi ideig élhet egy ember

Forrás: Dreamstime -
halálozás várható élettartam kutatás közegészségügy Japán Egyesült Államok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy nemrég közzétett tanulmány szerint bár az utóbbi években egyre hosszabbá vált az emberek várható élettartama, a mostani tendenciát nézve nem valószínű, hogy bárki is tovább élne, mint 115 év.

1997. augusztus 4-én Jeanne Calment elhunyt egy franciaországi idősek otthonában. A hölgy 122 éves volt, és ezzel felállította a leghosszabb ideig élő ember világrekordját.

Jeanne Calment Forrás: AFP/Georges Gobet

Évek óta folyik róla a vita

Dr. Vijg és egyetemista hallgatói, Xiao Dong, valamint Brandon Milholland abban a tudósok körében régóta folyó vitában foglaltak állást, amely azt vitatta, létezik-e természetes határa az emberi létnek. Vijgékhez hasonlóan érvelt korábban például a chicagói Illinois Egyetem közegészségüggyel foglalkozó professzora, S. Jay Olshansky is, míg mások, köztük James W. Vaupel egyenesen „paródiának" nevezte az új kutatás eredményét. Véleménye szerint ugyanis nincs alapja annak a feltételezésnek, hogy az emberek ne élhetnének évről évre egyre tovább és tovább.

Forrás: Dreamstime

Tény, hogy míg az Egyesült Államokban egy 1900-ban született ember várható élettartama még csupán 50 év volt, addig egy ma születetté már 79. Ha Japánt vesszük, itt még magasabb vérható életkorról beszélhetünk:

aki most születik a szigetországba, az nagyjából 83 évig élhet.

Dr. Vijg és munkatársai azonban érdekes megállapításra jutottak, miután közelebbről is megnézték ezeket a számokat.

Van végső határ

Az adatok azt mutatták, hogy a várható élettartam növekedése a száz évnél idősebbek esetében lelassult, illetve hogy a halálozás legmagasabb életkora már legalább két évtizede nem nőtt. Dr. Vijg szerint

a 105 évnél idősebbek esetében már nagyon alacsony a várható élettartam növekedése,

ami arra enged következtetni, hogy az emberi élethossz közeledik a végső határhoz.

Forrás: Thinkstock

A szakember hozzátette: tízföldnyi népesség kellene ahhoz, hogy egy adott évben akár csak egyetlen 125 éves emberre bukkanjunk – vagyis az esély nagyon kicsi. Mindezek alapján inkább az a valószínű, hogy

a jövőben a mostanihoz hasonló lesz a helyzet, vagyis a maximum elérhető kor a 115 év lesz,

eltekintve néhány kivételtől, főleg az olyan országokban – mint például Japán –, ahol már most is az átlagnál magasabb kort érnek meg az emberek.

Sok múlik az életmódon

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a 19. század végén azért indult meg a várható élettartam növekedése, mert csökkent a gyerekhalandóság, az utóbbi évtizedekben pedig azért, mert számos betegségre megtalálták a gyógymódot. Emellett csökkent a dohányosok száma, az emberek étrendje pedig fokozatos javuláson esik át.

Forrás: Thinkstock

Dr. Vijg szerint az emberiségnek le kell tennie arról, hogy halhatatlanná válik, inkább

arra kell törekednie, hogy minél hosszabb legyen az az időszak, amit még egészségesen tölthet.

Ezért élnek száz évig a japánok

A japánok köztudottan nagyon egészségesek, a várható élettartam alapján a második helyen állnak, és mindössze a lakosság 3,5 százaléka elhízott. Szakemberek szerint a titkuk abban rejlik, hogy az étrendjük gabonában és szénhidrátban gazdag. A Life.hu cikkéért kattints ide!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.