Te is hajlamos vagy irigykedni másokra? Nem te vagy az egyedüli! Egy friss kutatás szerint lényegesen kevesebb személyiségtípus létezik, mint azt a tudósok korábban megállapították, és a többségük sajnos nem éppen hízelgő karaktert sejtet. 

Egy nemrég megjelent tanulmány négy személyiségtípust állított fel a világhírű Carl Jung által megállapított 16 helyett – olvasható a Daily Mail oldalán. 

Az új tanulmány szerint mindössze négy személyiségtípus létezikForrás: Thinkstock

A tudósok összesen 541 ember viselkedését tanulmányozták olyan játékokban, amelyek során különféle szociális dilemmákat hívtak elő. Ezután egy algoritmust fejlesztettek ki a válaszok elemzésére, amelyből kiderült, hogy mindössze ez a négy személyiségtípus létezik: a pesszimista, az optimista, a bizakodó és az irigy. Őket is meglepte, hogy közülük az irigy volt a leggyakoribb személyiségtípus: az alanyok 30 százaléka ebből a körből került ki. 

A kutatás során kiderült, hogy a vizsgált személyek 90%-a a fentebb említett kategóriák valamelyikébe sorolható, a fennmaradó 10% pedig ezeken a modelleken túli viselkedésmintákat mutat. 

A Madridi, a Barcelonai és a Zaragozai Egyetem munkatársai a vizsgálatok során azt figyelték meg, hogyan reagálnak az önkéntesek konfliktus esetén, abból a szempontból, hogy a csoport vagy az egyén érdekeit veszik-e figyelembe egy-egy adott helyzetben. 

A kutatásból kiderült, hogy az irigy a leggyakoribb személyiségtípusForrás: Thinkstock

A jelentkezőket két csoportra osztották, majd mindegyik kör végén párcsere és egy újfajta játék következett. 

A legjobb opció az együttműködés volt, de lehetett ellenkezni, vagy éppen árulásra is sor kerülhetett. Ezáltal információt szereztünk arról, hogy hogyan működnek különféle helyzetekben az emberek”  – mondja a kutatást vezető Anxo Sánchez professzor. 

A felfedezés a szervezetfejlesztés és az általános csapatépítés terén igen hasznos lehet.