Szakemberek még 2008-ban kezdtek el kísérletezni a férfiaknak szánt fogamzásgátlóval, és bár az eredmények meglehetősen ígéretesek voltak, a kísérletet 2011-ben leállították a felbukkanó mellékhatások miatt. Akkoriban sokan a férfiakat hibáztatták, hogy a nőkkel ellentétben már néhány apró mellékhatás miatt is képesek megfutamodni, hiszen köztudott, hogy a fogamzásgátló tablettát szedő nők is többféle mellékhatással néznek szembe. De vajon mi az igazság ezzel kapcsolatban?

Doug Colvard és csapata 2008-ban kezdtek el dolgozni a férfiaknak szánt hormonális fogamzásgátló injekció kifejlesztésén. A kutatók később tesztalanyokon tanulmányozták a szer hatását.

Fejlesztés alatt a hormonális fogamzásgátló injekció a férfiak számáraForrás: Thinkstock

A cél az volt, hogy kiderüljön, a tesztoszteront és progeszteront tartalmazó injekcióval sikerül-e lecsökkenteni a spermiumszámot annyira, hogy megakadályozzák a nem kívánt terhességet. Az eredmények szerint pedig a szer bevált, a hibaarány mindössze 7,5% lett a teszt végére, ami jó – ennek ellenére mégis inkább arról lehetett hallani, hogy a mellékhatások miatt álltak le a fogamzásgátló fejlesztésével.

Nem a férfiak miatt függesztették fel a kísérletet

A kutatócsoport egyik tagja, Doug Colvard által készített beszámolóból kiderült, hogy az általuk kifejlesztett hormonális injekciónak a leggyakoribb mellékhatásai közé tartozott többek között a hangulatingadozás és a megemelkedett libidó, valamint az izomfájdalom és az arcbőrön jelentkező pattanások is sokszor előfordultak.

Arról lehetett hallani, hogy a mellékhatások miatt álltak le a fogamzásgátló fejlesztésévelForrás: Thinkstock

A kutatócsoport végül ezért saját maga határozott úgy, hogy leáll a kísérlettel, előtte mindössze 20 olyan férfi volt, aki önszántából ki akart szállni a kísérletből.

Az alanyok több mint 75 %-a azonban elégedett volt a módszerrel, és azt nyilatkozták, hogy amennyiben elérhetővé válna ez a fogamzásgátló módszer, élnének vele. Tehát nem a férfiak nyafogása miatt állították le a kísérletet, hanem maguk a szakemberek döntöttek így a mellékhatásokra való tekintettel.

Ami pedig a hölgyeket illeti

A fogamzásgátló tablettát szedő nők közül sem mindenki tapasztalt mellékhatást a pirula szedése mellett. Sőt, vannak, akikre kifejezetten pozitívan hat a tabletta, hiszen amellett, hogy biztonságosan és kényelmesen tud védekezni a nem kívánt terhesség ellen, szebb lett az arcbőre, kiszámíthatóbb lett a ciklusa, és a menstruációs fájdalmai is megszűntek.

A fogamzásgátló tablettát szedő nők közül sem mindenki tapasztalt mellékhatástForrás: Thinkstock

Ugyanakkor köztudott, hogy mint minden gyógyszernek, úgy a fogamzásgátlónak is van mellékhatása. És míg a nőknél is évtizedekig tartott kikísérletezni a legmegfelelőbb tablettát, úgy minden bizonnyal a férfiak esetében sem lesz ez másképpen.

Még pár év, és forradalmasíthatják a férfi fogamzásgátlást?

A legfrissebb jelentések szerint 2018-ban kerülhet forgalomba a Vasalgel nevezetű szer, amely az ondóvezetékbe fecskendezve egy teljes éven át véd a nem kívánt terhességtől. Az injekció formájában bejutatott hatóanyag egyfajta hálót képezve nem engedi át magán az ondósejteket.

A szert még tesztelik, a tervek szerint 12 hónap után múlik el a hatása, ennyi idő eltelte után magától visszaáll a spermaszám az eredeti értékre, egy másik injekció beadásával azonban még ez idő közben is feloldható az ondóvezetékben képezett háló. Erről bővebben ide kattintva olvashatsz.