Kiderült, hogy nem a szolárium okozza a bőrrákot

melanoma szolárium bőrrák
Egy nemrég készült felmérés szerint közvetlenül nem a szolárium tehet arról, hogy a mesterséges napfürdőzést előszeretettel kiélvező férfiak és nők körében gyakrabban alakul ki a halálos kimenetelű bőrrák.

Azok az emberek, akik rendszeresen járnak szolárumba,

hajlamosak megfeledkezni a napsugárzás elleni védelemről: nem igazán használnak naptejet a szabadban sem.

A káros UV-sugárzás azonban veszélyes: halálos bőrrákot, melanómát okozhat.

Forrás: Dreamstime

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a szoláriumozás az egyik legveszélyesebb szokás, amely rákot okozhat. A második a listán a dohányzás, ami talán sejteti, mennyire aggasztó jelenségről van szó.

A Johns Hopkins University School of Medicine kutatásából kiderült az is, hogy a szoláriumozók azért vannak elsősorban veszélyben, mert semmilyen nap elleni védelmet nem használnak.

A kutatás során 10 262 olyan fehér felnőttet vizsgáltak, akik bőrszínük miatt különösen veszélyeztetettnek számítanak. Közülük 7 százalék szoláriumozott az elmúlt egy évben, és csupán a megkérdezettek fele számít alkalmi szoláriumozónak, akik csupán évi egy-kilenc alkalommal használnak mesterséges eszközt a barnulásra.

A fennmaradó 3,4 százalék rendszeresen jár szoláriumba, vagyis tíznél több alkalommal barnul a dobozban évente. Kiderült, hogy azok, akik a leggyakrabban járnak szoláriumba, a legkisebb valószínűséggel használnak naptejet a szabadban, és ezért sokkal gyakrabban égnek meg.
A szakemberek szerint ez egy fontos oka lehet annak, hogy a szoláriumozók körében gyakoribb a melanóma.

Viszket, fáj és vérzik?

A rákos megbetegedések egyik legalattomosabb változata nem válogat: nem csupán idősebbeknél, hanem akár már egészen fiatal korban is szinte észrevétlenül kialakulhat. A bőrrák első tüneteiről itt írt korábban a Life.hu.
Suhajda Dániel: „Végig ott voltam a kislányom születésénél”http://www.life.hu/drlife/20161019-suhajda-daniel-szinesz-a-joba-rosszban-szinesze-vegig-ott-volt-kislanya-szuletesenel.htmlA Jóban Rosszban sztárjának nemrég született meg második gyermeke, akinek világrajövetelét az elejétől végigasszisztálta. Dr. Life--Íme, egy technika, amivel megtanulhatsz örülni az apróságoknak ishttp://www.life.hu/drlife/20161011-a-mindfulness-technikaval-megtanulhatsz-orulni-az-aprosagoknak-is.htmlA múlton rágódsz, a jövőt tervezgeted, miközben elfelejtsz a jelenben élni – ismerős helyzet? Sajnos a mai rohanó világunk egyik legnagyobb problémáját jelenti. Emiatt érezzük úgy, hogy elrohan felettünk az idő, miközben nem marad elég energiánk a számunkra fontos dolgokra – és úgy egyáltalán boldognak lenni egy kicsit. Pedig van rá megoldás. Dr. Life--Magabiztosnak nevelnéd a gyereked? Mesélj neki minél többet!http://www.life.hu/drlife/20161012-a-mesek-es-tortenetek-gyogyito-hatassal-vannak-a-gyerekekre-es-a-felnottekre-is.htmlA szegény legény, aki szerencsét próbálni indult a világban, és végül a királylány keze jutott neki, a rút kiskacsa, akiből mindenki meglepetésére gyönyörű hattyú lett, vagy az utóbbi időben hatalmas népszerűségnek örvendő Elza és Anna hercegnő története – minden korosztálynak, nemnek és kultúrának megvan a kedvenc meséje, amelyet akár többször is képes megnézni vagy elolvasni azért, hogy újra és újra átélhesse az élményt. Mindeközben azonban nem csupán remekül szórakozik kicsi és nagy egyaránt, hanem pszichológiai szempontból is sokat nyújtanak nekünk – kiváltképp a fiatalabb generáció tagjainak. Dr. Life--Így változtak az étkezési szokásainkhttp://www.life.hu/drlife/20160921-igy-taplalkoznak-a-dietetikusok-az-elmult-5-ev-alatt-megvaltozott-iranyelvek-alapjan.htmlMindig van új a nap alatt – ez pedig különösen igaz a táplálkozási irányelvekre is. Néhány dietetikus összeírta, mi mindenen változtattak az étrendjükben az elmúlt 5 év alatt. Dr. LifeOrigoÁldozatait szedi az influenza – Évente több százezren halnak belehttp://www.life.hu/drlife/20160928-a-tortenelem-legpusztitobb-betegsegei-az-influenza.htmlA mai napig szedi áldozatait a vírus, amely a statisztikák szerint évente nagyjából 500 ezer ember életét követeli. Az influenza a történelem során többször is felütötte a fejét, százezreket pusztítva el járványok formájában. Dr. LifeOrigoKiderült: ezért jobb, ha tanyán nő fel a gyerek, mint ha a városbanhttp://www.life.hu/drlife/20161010-a-tanyan-felnovo-gyerekek-egeszsegesebbek-mint-a-varosiak.htmlA Thorax című folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok a gyerekek, akik tanyán nőttek fel, egészségesebbek és ritkábban fordul elő náluk allergiás megbetegedés, mint a külvárosokban és a belvárosokban felnőtt gyermekek körében. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.