Kossuth Zsuzsanna: a nő, aki megelőzte a saját korát

Forrás: Wikipédia -
Kossuth Lajos Kossuth Zsuzsanna 1848-49-es szabadságharc történelem ápolás ápoló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Viszonylag keveset foglalkozik a történelem Kossuth Lajos húgával, Zsuzsannával. Pedig mind itthon, mind világviszonylatban ő volt az első, aki letette annak a hivatásnak az alapjait, amit ma ápolásnak hívunk. Idén 200 éve, hogy megszületett Kossuth Zsuzsanna.

Az ápolók azok, akik ott vannak életünk kezdetén és végén. Munkájukat szinte természetesnek vesszük, róluk és hivatásuk történetéről és kezdetéről azonban keveset tudunk – ahogyan az alapok letevőjéről, Kossuth Zsuzsannáról is.

„Zsuzsika csupa báj, csupa határozottság, gyönyörű tűzvillanású kék szemek. (...) ez maga Kossuth Lajos”

Bár Kossuth László ügyvéd és felesége, Weber Karolina fiúgyermekre számít, 1817. február 19-én végül mégis egy újabb lánynak örülhet az immár nyolctagúra bővült család. A kislány gyermekévei tanulással telnek, amelyet az ekkor dúló országos kolerajárvány zavar meg. Bátyja, Lajos kolerabiztosi tisztként szervezi a betegek ellátását és elhelyezését, Zsuzsanna általa nyer először bepillantást abba, mi is a szenvedés, és hogyan, milyen körülmények zajlik az akkori Magyarországon az ápolás.

Kossuth Zsuzsanna Forrás: Wikipédia

Amikor idős édesapja állás nélkül marad, Zsuzsanna Pestre kerül bátyja mellé. Lajos nem csupán anyagilag támogatja a tehetséges lányt, hanem később a teendőibe is bevonja őt. Zsuzsanna lesz az, aki segít Lajosnak az ekkoriban Pozsonyban ülésező országgyűlésről készített beszámolók, a „Törvényhatósági tudósítások” írásában és másolásában. A lap egyre nagyobb népszerűségnek örvend, amelyet azonban a bécsi császári udvar nem néz jó szemmel állítólagos császárellenes és függetlenségpárti hangneme miatt. Végül betiltják, Kossuth Lajost pedig börtönre ítélik.

Lajos szabadulása után ismerkedik meg bátyja feleségének, Meszlényi Teréznek a testvérével, Rudolf földbirtokossal és ügyvéddel, akinek 1841-ben örök hűséget fogad Budán. Házasságukból két lányuk születik. Zsuzsanna és férje később együtt vesznek részt az Országos Védegylet megszervezésében, amelynek gyűléseinek tudósítójává léptetik őt elő.

Az idilli képbe sajnos közbeszól Meszlényi Rudolf halála: a férfi 1848-ban hunyt el, miközben Zsuzsanna harmadik gyermeküket várja, ezúttal egy kisfiút. A gyermek mindössze egy évvel éli túl édesapját.

„Ez az asszony (...) talpig ember”

Ebben a történelmileg és magánéletileg is nehézségekkel terhelt időszakban, 1849-ben nevezi ki bátyja, Kossuth Lajos „az összes tábori kórházak főápolónőjének”. Zsuzsanna tehát az újonnan létrehozott Országos Főápolói Hivatal vezetője, és teszi le annak a hivatásnak az alapjait, amit ma ápolásnak hívnak.

Az 1848–49-es szabadságharc idején mindössze három hónap leforgása alatt 172, az akkori viszonyok között korszerűnek számító tábori kórházat létesít, járja a harctereket, és rendkívül nehéz körülmények között igyekszik segíteni a sebesülteken. 1849 áprilisában arra szólítja fel a magyar nőket, hogy önkéntesként vegyenek részt a sebesültek ellátásában. Munkájával megelőzi a betegellátás reformereként elhíresült Florence Nightingale-t, aki a szakma úttörőjeként vált ismertté.

Zsuzsanna munkáját több bírálat is éri. Az akkori világnézettel ugyanis merőben ellentétes volt, hogy egy ilyen fontos feladatot egy nő végezzen el, ám még nagyobb ellenszenv övezte azért, amiért ápolóival nem csupán a sebesült honvédeket, hanem az ellenség katonáit is ellátja. „Hibája” később mégis megmenti: a szabadságharc leverése után ő is Haynau bírásága elé kerül, a császári tisztek azonban tanúsítják, hogy milyen emberségesen bánt a katonáikkal.

Szabadon bocsátása után a család rendkívül nehéz anyagi körülmények között él. Zsuzsanna gyerekek nevelésével, tanításával próbál gondoskodni két lányáról. A megpróbáltatások azonban itt még nem érnek véget: később ismét felmerül a neve egy császárellenes szervezkedéssel kapcsolatban, ami miatt börtönbe zárják. Szervezete nem bírja a körülményeket, a hideg, ablak nélküli zárkában megbetegszik, és kiújul tüdőbaja. Átszállítják a bécsi rabkórházba, ahonnan végül az Egyesült Államok közbenjárásának hála fél év után kiszabadul.

Kossuth Lajos Forrás: Wikipédia

„Politikai bűne volt, hogy hazáját buzgón szerette”

Szabadon bocsátását egyetlen feltételhez kötik: egész családjával együtt maga mögött kell hagynia Magyarországot, ahová soha nem térhet vissza. Zsuzsanna nehéz szívvel, de végül Brüsszelbe költözik, ahol csipkeverő műhelyt tart fenn. Édesanyja halála után, az osztrák követség zaklatásai elől 1853-ban az óceán másik oldalára menekül. Bár itt már viszonylagos nyugalomra lel, egészsége tovább romlik. Súlyosbodó tüdőbaja, honvágya és szomorúsága végül teljesen felemészti: mindössze 37 évesen halt meg.

Kossuth Zsuzsanna életműve előtt tisztelegve a Magyar Ápolási Egyesület a 2017-es évet Kossuth Zsuzsanna emlékévévé nyilvánította, a Magyar Országgyűlés pedig születésének napját, február 19-et tette meg a Magyar Ápolás Napjává.

5 fontos egészségügyi történés 2016-bólhttp://www.life.hu/drlife/20170105-fontos-egeszseguggyel-kapcsolatos-tortenesek-2016-bol.htmlEgy globális vészhelyzet, egy nagylelkű felajánlás és egy középkori kórokozó túlélése – az elmúlt év egyaránt bővelkedett jó és rossz egészségüggyel kapcsolatos történésben, amelyek hol megmelengették a szívünket, hol elborzasztottak bennünket. Most összegyűjtöttük a legfontosabbakat. Dr. LifeAFPNem biztonságos a Kim Kardashian által is szedett reggeli rosszullétek elleni pirula?http://www.life.hu/drlife/20170109-kim-kardashian-altal-reklamozott-terhessegi-rosszulletek-elleni-gyogyszer-nem-biztonsagos.htmlÁll a bál a popókirálynő által is reklámozott, terhességi rosszullétekre szedett gyógyszer, az úgynevezett Diclegis körül: egy nemrég készült vizsgálat során ugyanis nem csupán kétségbe vonták a tabletta hatékonyságát, hanem még ártalmasnak is nevezték, lévén, hogy növeli a szülési rendellenességek kialakulásának kockázatát. Dr. Life--Új év, új élet: 5 film az újrakezdésrőlhttp://www.life.hu/drlife/20170102-motivalo-filmek-az-ujrakezdesrol.htmlIsmét véget ért egy év, és valószínűleg ismét sokak száját hagyta el valamilyen újévi fogadalom, hogy idén valamit – avagy mindent – egészen másképp csinálnak majd. Ha változtatnál, kezdd el még ma! Íme, öt film, amelyek biztosan motiváló erővel hatnak majd rád. Dr. LifeOrigoAz ünnepek utáni munkaundor valóban létező jelenség – de kezelhetőhttp://www.life.hu/drlife/20170104-az-unnepek-utani-munkaundor-lekuzdese.htmlSemmi kedved dolgozni? Valójában még mindig a karácsony és a két ünnep közötti időszak körül forognak a gondolataid? Szívesen visszamennél az időben, amikor a lustálkodás, a semmittevés és a szeretteid voltak a porondon? Nem vagy egyedül, ráadásul a jelenségnek neve is van, és még kezelhető is. Dr. LifeThinkstockÍgy lesz 2017 életed legjobb évehttp://www.life.hu/drlife/20170103-apro-valtoztatasok-amelyek-jobba-teszik-a-2017-es-evet.htmlHangzatos fogadalmak helyett sokszor elegendő csupán néhány apróbb változtatás, hogy jobbá tedd a mindennapjaidat. Most összegyűjtöttük ezeket. Dr. LifeThinkstockEgy csúnya, rossz szokás, amely akár meg is betegíthet: így szokj le a körömrágásrólhttp://www.life.hu/drlife/20170111-a-koromragas-lelki-okai-es-leszokas.htmlA körömrágás nem csupán esztétikai kérdés, hanem sokszor egy-egy komoly, megoldásra váró lelki baj jele is lehet, amely ráadásul fertőzést, gyulladást és más egyéb kellemetlenségeket is okozhat azoknál, akik rendszeresen művelik. A Life.hu pszichológus szakértővel járt utána a lehetséges okoknak, és ad tanácsot az abbahagyásához. Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.