Torokfájás, levertség és zsebkendőhegyek – szinte ugyanazokkal a tünetekkel dönt le a lábadról mind a nátha, mind az influenza. Ám míg az előbbi kis idő leforgása alatt akár magától is enyhül, addig az utóbbiból jó néhány napig tart, mire kilábalunk – nem is beszélve a lehetséges szövődményekről. Most eláruljuk a különbséget a két betegség között. 

Mindkettő vírus, de másképp támad

A legalapvetőbb különbség a nátha és az influenza között, a kezdeti tünetekben van, illetve azok lefolyásában. A nátha esetében fokozatosan és lassan jelentkeznek: a kezdetek kezdetén még csak a torok kapar, tüsszögünk, majd jön a fejfájás, a köhögés és a hőemelkedés. 

A legalapvetőbb különbség a nátha és az influenza között: a kezdeti tünetek és lefolyásukForrás: Thinkstock

Ezzel szemben az influenza szinte egyik pillanatról a másikra dönt le a lábunkról: jellemző a hirtelen megemelkedő, esetenként akár 40 fokos láz, a gyengeségérzet, a hidegrázás, illetve a száraz köhögés. A későbbiekben, bár a láz szűnni kezd, a vizes orrfolyás és a fáradtság, gyengeség marad.

Máskor jelentkezik az egyik, mint a másik

Érdekes, hogy bár azt gondolnánk, hogy a nátha is és az influenza is a hideg időjáráshoz kötött betegség, valójában egészen más tényezők játszanak közre a kialakulásukban. 

Az influenza vírusa ugyanis inkább a párásabb, fagypont körüli hőmérsékleten terjed a leggyorsabban, a náthát pedig a hideg levegő hosszan tartó belélegzése okozza, mert az emiatt lehűlő nyálkahártyán könnyebben tapadnak meg a vírusok. Ezenkívül az alulöltözöttség és a fizikai, szellemi kimerültség is fogékonyabbá tehet a nátha vírusára. 

Az influenzát ne bagatellizáljuk el!

Ami a nátha esetében szinte kötelezően jelentkezik, mint tünet, az az influenza esetében akár el is maradhat. Így tehát utóbbit simán megúszhatjuk torokfájás és orrfolyás nélkül – ám a gyengeségérzet akár hetekig is eltarthat, ellentétben a náthával. 

Az influenzát megúszhatjuk torokfájás és orrfolyás nélkül – ám a gyengeségérzet akár hetekig is kitarthatForrás: Thinkstock

A köhögést azonban az influenzások sem úszhatják meg, ám sokkal súlyosabb szövődményeket produkálhat, mint a nátha esetében: az influenza vírusa akár a tüdőbe is bejuthat, amelynek következtében tüdőgyulladás is kialakulhat. Hogy ezt elkerüljük, mindenképp érdemes orvoshoz fordulnunk! 

Antibiotikum helyett ágynyugalom 

Míg a lefolyásuk és a lehetséges szövődményeik között lehet különbség, addig a kezelésük nagyjából hasonlóan zajlik. Tekintve, hogy a náthát és az influenzát is vírus okozza, amennyiben nem alakul ki másodlagos tünet, amely miatt antibiotikumos kezelésre szorulunk, mindkét esetben a leginkább javallott módszer az ágynyugalom és a sok-sok folyadék. 

A kínzó tüneteket enyhíthetjük különféle gyógyszerekkel, ám egyikkel se essünk túlzásba, és mindenképp konzultáljunk előtte a háziorvosunkkal.