Egy számítógépes program III. György király több száz levelét elemezte. Ezek alapján fény derült az őrült királynak is nevezett brit uralkodó mániás betegségére. 

A III. György őrületéről szóló 1994-es film sok mindent megmutatott a király mentális állapotáról, ugyanakkor a levelei alapján is komoly betegség körvonala rajzolódik ki. Minden jel arra mutat, hogy nem fizikai oka volt annak, hogy az uralkodó megőrült, hanem mentális. Korábban a háború miatti nagy nyomás számlájára írták György ellentmondásos viselkedését, de úgy tűnik, hogy bizonyos mentális betegségekre utaló jegyek már az előtt is megvoltak, hogy az ország nehéz helyzetbe került volna.

III. GyörgyForrás: Wikipedia/Allan Ramsay

A király folyamatosan – háborús és békeidőben – egyfajta „akut mániára” utaló állapotban volt, ami egy ingerlékeny, hiperaktív állapot. A modern pszichológiában ez a bipoláris depresszió diagnózisának részét képezi. 

Mi a bipoláris zavar?

A bipoláris zavar egy kétpólusú hangulati betegséget jelent, amikor az érintett hol lehangolt, hol pedig a fellegekben jár. A pszichiátriai kórkép esetében nem ritka, hogy a két szakasz váltása között akár évek is eltelhetnek. A tünetmentes időszakok idején a betegség „lappang”, ám az illető ekkor sem nevezhető gyógyultnak, ugyanúgy fontos jelleggel bír olyankor is a terápiás megközelítés.

A szakirodalmak a bipoláris zavart különválasztják az egypólusú depressziótól és a személyiségzavaroktól is. Két típusa ismert: az I-es zavar esetén a depressziós időszakok között mániás időszakok is előfordulnak, míg a II-es típusnál a mániás szakasz enyhébb kilengést jelent, amit inkább kreatívan él meg a beteg, a depressziós szakasz azonban gyakoribb. A bipoláris zavar veszélyessége még abban rejlik, hogy enyhébb változatai nem annyira szembetűnőek az érintett és a környezete számára, ezért sokszor kezeletlenül maradnak a betegek. 

III. GyörgyForrás: Wikipedia/Johann Zoffany

III. György, az őrült király 

A szakemberek korábban úgy vélték, hogy III. György király egy rendkívül ritka és nehezen diagnosztizálható örökletes betegségben, a porfíriában szenvedett. A neurológiai tüneteket okozó, akut intermittáló porfiria gyakran jár dührohamokkal az egyéb fizikai tünetek mellett. 

Betegsége azonban alighanem nem fizikai, hanem mentális eredetű volt. 

A király nagyon másképp fogalmazott akkor, ha jól volt, mint az akut mániás periódusokban. Az utóbbi fázisok során a szókincse kevésbé volt gazdag, kevesebb határozót használt. Ritkábban ismételte a szavakat, és kevésbé bőbeszédű volt

 – fogalmazott a kutatást vezető Peter Garrard, a University of London munkatársa.