Ma már nemcsak a hagyományos betét és tamponválaszték áll a nők rendelkezésre, ha menstruációról van szó, hanem alternatív megoldások, mint a mosható betét vagy az intimtölcsér. De régen még nyúlszőrből készült pelenkát, és cédruskérget használtak a menstruáló hölgyek.

Egyiptom - Papirusz

Az ókori egyiptomiak állítólag a puhább papiruszokat használták betét gyanánt, azokon a bizonyos napokon. A papiruszt számos célra használták az ókorban, természetesen elsősorban írásra. Ahhoz hogy a papirusz rugalmasabb legyen, a nők vízbe áztattak, így helyezték az alsójukba.

Az ókori egyiptomiak állítólag a puhább papiruszokat használták betét gyanánt, azokon a bizonyos napokonForrás: Thinkstock

Görögország - gyapjú, Észak-Amerika - cédrus

Az ókori Görögországban gyapjút használtak akkoriban, míg az amerikai őslakos indián nők, a cédrus kérgét.

Ez bizony elég fájdalmasan hangzik, de természetesen a különlegesen jó nedvszívó, könnyű és vékonykérgű cédrushoz, különböző szöveteket adtak. Ebből egyfajta pelenkát készítettek a menstruáló nők.  

Észak-Amerika - bölénybőr

A bölény bőrét használták betétként az Észak-Dakotában élő őslakosok. Természetesen a bölények húsát élelemként fogyasztották, de a többi részét sem pazarolták el az indiánok. A csontokból késeket és szerszámokat készítettek, a patákat a poharak, evőeszközök készítéséhez használták fel. A bivaly bőrét vízbe áztatták, majd alaposan lekaparták, ezt követte a nyújtás, és egy újabb áztatás és kaparás. Ezt addig ismételték, míg teljesen sima felületet nem kaptak.

Ezután megszárították, füstölőre tették, és végül egy puha, hajlékony bőrréteget kaptak, amit cédrussal bélelve használtak betétként.  

A bölény bőrét használták betétként az Észak-Dakotában élő őslakosokForrás: Thinkstock

Afrika és Ausztrália - fű

A hosszú, 20-30 centis fűféléket tamponként és betétként is használták az afrikai és az ausztrál nők. Az első verzió egy különös párnácska volt, amit a hosszú fűszálakból fontak a nők. A növényi rostok nagyban hasonlítottak a len és pamut termékekhez. A tamponokat fű és különböző gyökerek összetekercseléséből készítették.

Nyuszi...

Bár kevés írásos forrás maradt fent erről, de tény, hogy a nők évszázadokkal ezelőtt nyúlszőrt is használtak a menstruáció idején.

Mit mond a szakértő?
"Bár a nyúlszőrt több helyen is megemlítik, igazán sok információt nem tudunk róla. A tengeri szivacsról viszont igen. Azt ugyanis máig használják Európában és az Egyesült Államokban is. Egyrészt nagyon könnyű a használata, igazán kényelmes és nem szívja el annyira a hüvelyből a nedvességet. Állítólag régen akkor is használták a nők, ha nem akartak teherbe esni. Egyébként a világ legelső intimkelyhét már a harmincas években elkészítették. Kelyheket aktívan az USA-ban kezdték el a 80-as évektől használni, csak akkor még nem orvosi szilikonból volt, hanem lebomló gumiból, ma Keeper Cup a neve." - mondja Csete Mónika, aki szeretett volna létrehozni valamit, ami megkönnyíti a nőknek azokat a bizonyos napokat. A nagymamája egyik régi ötletét fejlesztette tovább, és ha menstruációról van szó, akkor ő bizony igazi guru. A vele készült interjúnkat is olvashatod!