A mellbimbó elváltozása többféle betegségre utalhat, amit érdemes minél hamarabb felfedezni, hogy a gyógyulási esélyek is jobbak legyenek. Mutatjuk, melyek lehetnek ezek!

Emlőgyulladás

Emlőgyulladás a szoptatás után jelentkezhet, amely során a mellek begyulladnak, fájdalmassá és tapintásra nagyon érzékennyé válnak. Az anyukának emellett influenza-jellegű tünetei is lehetnek. Ilyenkor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni – írja a The Sun.

Mellrák

A bőr struktúrájának és színének, valamint a mellbimbónak az elváltozása figyelmeztető jel lehet a mellrákra. Az orvosok azt ajánlják, a nőknek érdemes havonta legalább egyszer alaposabban is átvizsgálniuk emlőiket, hogy megbizonyosodjanak róla, minden rendben. A rák korai felismerése életet menthet.

Érdemes havonta megvizsgálni, minden rendben van-e a mellünkkelForrás: Shutterstock

Paget-kór

A sebes és viszkető mellbimbó a Paget-kórnak a tünete lehet. Ez nem más, mint egy daganatos megbetegedés, amelyet ha a kezdeti stádiumban felfedeznek, akkor jó eséllyel kezelhető.

Galactorrhoea

Galactorrhoeáról akkor beszélhetünk, ha a mellből tejcsorgás vagy tejcsepegés tapasztalható akkor, amikor a nő nem terhes.

Intraductalis papilloma

Intraductalis papilloma egy jóindulatú daganat a tejcsatornában. A betegek egy csomót érzékelhetnek a mellbimbójuk közelében.