A fület nem egyszerű tisztítani, ráadásul a vélemények is megoszlanak arról, mivel és milyen gyakran érdemes csinálni. Szakemberek most elárulták, mi az a 4 dolog, amit mindenképpen érdemes elkerülnöd.

Túl gyakran tisztítod

Bár jó ötletnek tűnhet, az audiológus szakember nem javasolja, hogy túl gyakran tisztítsuk a fülünket. Érzékszervünknek ugyanis van egy természetes öntisztító mechanizmusa. Arról nem is beszélve, hogy a fülnek szüksége van fülzsírra, hogy megóvjon bennünket a különböző baktériumoktól.

Éles tárggyal tisztítod

Rémisztően hangzik, de sokan megteszik. Nagyon veszélyes éles tárggyal (például körömmel, kocsikulcssal vagy egyéb pálcikával) tisztítani a fülünket, hiszen akár be is szakíthatják a dobhártyát, ami süketséghez vezethet.

Csak óvatosan a füled tisztításakor!Forrás: Thinkstock

Forró olajat használsz

Sokan használnak fülük tisztításához valamilyen olajat (például babaolajat). Ez abban az esetben lehet káros, ha túlságosan forró az olaj, ez ugyanis égési sérüléseket és halláskárosodást is okozhat. Ha mindenképpen olajat használsz, először csepegtess belőle a csuklódra és csak akkor alkalmazd a füledben, ha langyos.

Fülgyertya

Bár sokan hasznosnak tartják, a fülgyertyával óvatosan kell bánni. Ha rosszul használjuk, égési sérüléseket vagy dobhártya-deformációt is okozhat – írja az Audiology And Hearing Aid Center.