folyadékbevitel víz hidratálás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kiderült, durva hatásai lehetnek a túlzott mértékű folyadékbevitelnek.

Köztudott, hogy a túl kevés vízfogyasztás súlyos egészségi problémákat okozhat. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy a folyadékbevitelt is túlzásba lehet vinni. A Ripost arra figyelmeztet, a vese körülbelül 800-1000 millilitert, azaz legfeljebb egy litert tud feldolgozni óránként.

Mint írják, az átlagos emberi szervezetnek egy nap alatt 3-4 liter folyadékra van szüksége, ugyanakkor ennek egy részét zöldségek, gyümölcsök és levesek révén is megkaphatjuk.

A túlzott folyadékbevitel is káros lehet Forrás: Shutterstock

A túlzott folyadékbevitellel kiürülnek a szervezetből az ásványi anyagok, lecsökken a szervezet nátriumszintje, így a vérnyomást sem tudja szabályozni a testünk, és ez komoly problémákat okozhat.

A vízmérgezés jele lehet a fejfájás, a zavartság, a szédülés, sőt extrém esetben agykárosodás is történhet.

A hidratáltságunkról egyébként a vizeletünk színe is árulkodik, ha sötétsárga, akkor a szervezetünknek vízre van szüksége, ha pedig túl világos, akkor lehet, hogy túlzásba vittük a hidratálást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.