Komoly rendellenesség a karácsony betegség, azaz a hemofília

Forrás: Shutterstock -
betegség karácsony hemofília karácsony betegség vérzékenység
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legtöbben valószínűleg nem hallottak még a karácsony betegségről. Első hallásra következtethetnénk az ünnepek utáni gyomorrontásra, ám ennél sokkal komolyabbról van szó. Ugyanis a karácsony betegség a hemofília egyik megnevezése. 

A hemofília, azaz a karácsony betegség egy véralvadással kapcsolatos betegség. Az X-kromoszómához kötődő probléma B típusát szokás karácsony gúnynévvel illetni. Az A és a B típus is véralvadási problémát jelez, ám más-más véralvadáshoz szükséges faktor hiányzik a szervezetből.

De honnan kapta a különös nevet? Az A típushoz hasonló B típust először az ötvenes években jegyezték fel, amelyet az első ilyen beteg után neveztek el. A páciens neve ugyanis Stephan Christmas volt.

A hemofíliát nevezik karácsony betegségnek Forrás: Shutterstock

Az Express cikke szerint a B típus csak férfiaknál mutatható ki, és 25 ezerből egy születik ezzel a problémával, így becslések szerint napjainkban 300 ezren élhetnek ezzel a betegséggel. A problémával együtt lehet élni. Például kerülniük kell azokat a munkákat, amelyek sérülésveszéllyel járnak, megfelelő testmozgást kell végezniük, megfelelő étrendet követniük, és kerülniük kell azokat a gyógyszereket, amelyek negatívan befolyásolják számukra a véralvadást. Erről minden esetben orvos tanácsát célszerű kikérni.

Mindent az intimlézeres plasztikárólhttp://www.life.hu/drlife/20181203-az-intimlezeres-plasztikarol.htmlMilyen kérdésekkel, kérésekkel fordulnak a nők az intimp lasztikai sebészekhez, mikor érdemes felkeresnünk orvost, és milyen trendek hódítanak a nagyvilágban? Ezekre a kérdésekre ad választ dr. Balogh Illés, az Istenhegyi Magánklinika szakorvosa. Dr. LifeOrigoCurtist nagyon megviselte autóbalesetehttp://www.life.hu/drlife/20181204-curtist-nagyon-megviselte-autobalesete.htmlKiderült, autóbalesete jobban megviselte Curtist, mint ahogyan azt sejteni lehetett. Az orvosok azt javasolták, ha lehet, pihenjen minél többet. Dr. LifeOrigoLa Toya Jackson arca nagyon megváltozotthttp://www.life.hu/drlife/20181203-la-toya-jackson-arca-nagyon-megvaltozott.htmlRitkán hallat magáról az utóbbi időben Michael Jackson testvére, La Toya Jackson. Most azonban új fotók jelentek meg róla, amelyeken látszik, hogy az utóbbi években nagyon megváltozott. Dr. LifeAFPLaky Zsuzsi férje olyan ütéseket kapott ketrecharcosként, hogy károsodott az agyahttp://www.life.hu/drlife/20181203-laky-zsuzsi-ferje-olyan-uteseket-kapott-ketrecharcoskent-hogy-karosodott-az-agya.htmlA legbátrabb páros című műsorban derült fény arra, milyen nagy árat fizetett sportkarrierjéért Laky Zsuzsi férje, Dietz Gusztáv. A férfi olyan ütéseket kapott, hogy agykárosodást szenvedett, ma már a múlté a fotografikus memóriája. Dr. Life--Kiderült, melyik szülőtől mit örököl a gyerekhttp://www.life.hu/drlife/20181201-kiderult-melyik-szulotol-mit-orokol-a-gyerek.htmlKíváncsi vagy, mely tulajdonságaidat örökölted az anyukádtól, és melyeket az apukádtól? Íme, egy kis segítség. Persze az öröklődés ennél egy jóval bonyolultabb tudomány, de vannak olyan általános szabályok, amelyekből ki lehet indulni. Dr. Life--Benke László mesterszakács ismét kórházba kerülthttp://www.life.hu/drlife/20181201-benke-laszlo-mesterszakacs-ismet-korhazba-kerult.htmlNem először kerül kórházba idén Benke László mesterszakács és mestercukrász. Az ország Laci bácsiját augusztusban műtötték. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.