A legtöbben valószínűleg nem hallottak még a karácsony betegségről. Első hallásra következtethetnénk az ünnepek utáni gyomorrontásra, ám ennél sokkal komolyabbról van szó. Ugyanis a karácsony betegség a hemofília egyik megnevezése. 

A hemofília, azaz a karácsony betegség egy véralvadással kapcsolatos betegség. Az X-kromoszómához kötődő probléma B típusát szokás karácsony gúnynévvel illetni. Az A és a B típus is véralvadási problémát jelez, ám más-más véralvadáshoz szükséges faktor hiányzik a szervezetből.

De honnan kapta a különös nevet? Az A típushoz hasonló B típust először az ötvenes években jegyezték fel, amelyet az első ilyen beteg után neveztek el. A páciens neve ugyanis Stephan Christmas volt. 

A hemofíliát nevezik karácsony betegségnekForrás: Shutterstock

Az Express cikke szerint a B típus csak férfiaknál mutatható ki, és 25 ezerből egy születik ezzel a problémával, így becslések szerint napjainkban 300 ezren élhetnek ezzel a betegséggel. A problémával együtt lehet élni. Például kerülniük kell azokat a munkákat, amelyek sérülésveszéllyel járnak, megfelelő testmozgást kell végezniük, megfelelő étrendet követniük, és kerülniük kell azokat a gyógyszereket, amelyek negatívan befolyásolják számukra a véralvadást. Erről minden esetben orvos tanácsát célszerű kikérni.