Komoly áttörést értek el a hongkongi kutatók a vírusok elleni küzdelemben - sok életet menthet. 

A University of Hong Kong kutatói áttörést értek el a különféle vírusok elleni közdelemben: olyan anyagot fedeztek fel, amely lassíthatja a vírusok terjedését. A kutatócsapat vezetője, Yuen Kwok-yung elmondta, hogy erre alapozva létrejöhet egy olyan szer, amely egyszerre több fertőző betegséget is féken tud tartani, olyan vírusokat is, amelyeket még nem fedeztek fel.

Komoly áttörést értek el a vírusok elleni harcban - Képünk illusztrációForrás: Science Photo Library/JESPER KLAUSEN / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Jesper Klausen / Science Photo L

Természetesen ahhoz, hogy ebből a felfedezésből egy embereken használható szer legyen, még sikeres klinikai tesztekre van szükség – írja az NLCafé. De ha sikerül, az igen nagy áttörést jelent, ugyanis ez a készítmény akkor is használható, amikor olyan vírustörzsek okoznak problémát, amelyek ellen van ugyan vakcina, de már mutálódtak. Az egyetem csapata két éven át tesztelte a szert, és azt tapasztalták, hogy sikeresen megakadályozta a többi között a H1N1, H5N1 és a H7N9 madárinfluenza, valamint a SARS-t és a MERS-t okozó vírusok szaporodását, valamint a szúnyogok által terjesztett Zika-vírust is képes volt sakkban tartani.