Életmódváltással csökkenthető az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata

Forrás: Dreamstime -
öregedés életmódváltás demencia Alzheimer-kór
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egészséges életmód csökkentheti az Alzheimer-kór és a demencia más formáinak kockázatát – derült ki egy friss kutatásból.

A genetikai tényezőktől függetlenül a megfelelő étrend, a testedzés, a mérsékelt alkoholbevitel és a dohányzás mellőzése jelentős mértékben csökkenti a demencia kialakulásának esélyét – számolt be róla az MTI a Journal of the American Medical Association című szaklapban megjelent tanulmány alapján.

John Haaga, az öregedéssel foglalkozó amerikai intézet (NIA) kutatója szerint senki sem garantálhatja, hogy el lehet kerülni ezt a szörnyű betegséget, de az egészséges életmóddal csökkenteni lehet a kialakulás kockázatát.

Az egészséges életmód segíthet az Alzheimer megelőzésében Forrás: Dreamstime

Az Exeteri Egyetem kutatói mintegy 200 ezer, 60 éves vagy annál idősebb személynél vizsgálták a demenciára utaló jeleket vagy a kór tüneteit. A genetikai kockázat alapján magas, közepes és alacsony rizikójú csoportba osztották őket. Csoportokat hoztak létre az életmód alapján is.

A vizsgálat nyolcadik éve után a magas genetikai kockázatúak és egészségtelen életmódot folytatók 1,8 százalékánál fejlődött ki demencia, míg az egészségesen élők és alacsony genetikai kockázatúaknak csupán a 0,6 százalékánál. A magas genetikai kockázatúak körében az egészséges életmódot folytatók 1 százalékánál, az egészségtelen életmódot folytatóknak viszont 2 százalékánál alakult ki demencia.

Hazatérhet a kórházból Sas Józsefhttp://www.life.hu/drlife/20190716-hazaterhet-a-korhazbol-sas-jozsef-szinmuvesz-humorista.htmlSas József jóbarátja, Heller Tamás elárulta, az agyvérzésen átesett színművész a héten elhagyhatja a kórházat, és hazatérhet pesthidegkúti otthonába. Dr. LifeMTI/Kollányi PéterKeringési rendszeri betegségekben hal meg a legtöbb ember az Európai Unióbanhttp://www.life.hu/drlife/20190716-keringesi-rendszeri-betegsegekben-hal-meg-legtobb-ember-az-europai-unioban.htmlKeringési rendszeri betegségekben, elsősorban szívrohamban vagy agyvérzésben hal meg a legtöbb ember az Európai Unióban, a második leggyakoribb halálok a különféle rákos megbetegedések – írta keddi értékelésében az EU statisztikai hivatala. Dr. LifeThinkstockBoros Lajos eladja egyik ingatlanát, drága a gyógykezelésehttp://www.life.hu/drlife/20190716-boros-lajos-eladja-egyik-ingatlanat-draga-a-gyogykezelese.htmlA gyógyulás útjára lépett Boros Lajos, ám a gyógykezelés egyre többe kerül. Emiatt komoly döntést kellett hoznia. Dr. Life--Shannen Doherty remekül néz ki, újra forgathttp://www.life.hu/drlife/20190716-shannen-doherty-remekul-nez-ki-ujra-forgat.htmlMegküzdött a rákkal Shannen Doherty színésznő. Rajongói szerint gyönyörűbb, mint valaha. Dr. Life--Rákkal diagnosztizálták a sztárfocista, Radja Nainggolan feleségéthttp://www.life.hu/drlife/20190711-rakkal-diagnosztizaltak-a-sztarfocista-radja-nainggolan-feleseget.htmlNagyon nehéz időszak előtt áll Claudia Lai, az olasz Internazionale focistájának felesége. A nőnél rákot diagnosztizáltak. Dr. Life--Kellemetlen beavatkozáson van túl Stohl Luca – így csökkenti a fájdalmaithttp://www.life.hu/drlife/20190711-stohl-luca-kihuzatta-bolcsessegfogat.htmlA fogorvos sokaknak a rémálma, különösen ha foghúzásról van szó. Utóbbi érzést már Stohl András lánya, Luca is jól ismeri, néhány napja ugyanis kihúzták a bölcsességfogát. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.