Kiderült, ha szeretnénk csökkenteni a koleszterinszintünket, nem csak a tojásfogyasztásból kell visszavenni, érdemes növényi eredetű fehérjékből is többet fogyasztani.

A tojásfogyasztás nemcsak a koleszterinszintet emeli meg, de elősegíti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását  is– derült ki egy 2019-es kutatásból. A Harvard Egyetem kutatói most utánajártak annak, mi is ebből az igazság.

Mint írják, a kutatási eredmény nem feltétlenül jelzi azt, hogy kevesebb tojást kellene fogyasztanunk. A kutatás ugyanis megfigyelésen alapult, és leginkább nem is a tojáson, hanem a koleszterinszinten volt a hangsúly, amelyet más élelmiszerek is negatívan befolyásolhatnak, mint például a telített zsírsavak, amelyek a disznó- és marhahúsban vannak.

A kép csak illusztrációForrás: pexels.com

A tojás 180 mg koleszterint tartalmaz, amely töredéke annak, amennyi például a vörös húsokban megtalálható.

Nem a tojásfogyasztást kell tehát csökkenteni, hanem az étrendünkre kell jobban odafigyelni, fogyasszunk több növényi eredetű fehérjét (babot, diót, magvakat), ezek ugyanis csökkentik a koleszterinszintet.