Pár év múlva halálos lehet egy torokgyulladás: ez az oka

immunrendszer torokgyulladás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Margaret Chan, a WHO korábbi főigazgatója szerint közeleg az idő, amikor egy torokgyulladás vagy egy horzsolás is gyermekeink halálát okozhatja. A kissé riasztóan hangzó mondat az EU statisztikáit szemügyre véve – melyek szerint évente csak az EU-ban 33 ezer ember hal meg multirezisztens baktériumok okozta fertőzésben –, nem tűnik túlzásnak. Magyarországon 2015-ben a 0-5 év közötti gyermekek átlagosan két doboz antibiotikumot kaptak. Sal Péter gyermekorvos szerint a légúti fertőzések 90%-a vírusos eredetű, amelyek prevencióval és hosszú távú immunerősítéssel antibiotikum nélkül leküzdhetők lennének.

Évről évre egyre több gyermeket kezelnek antibiotikummal, amely túlzott használata rezisztenciához, azaz a szervezet baktériumokkal szembeni ellenállásának csökkenéséhez vezethet. 2015-ben Magyarországon a 0 és 5 év közötti gyermekek átlagosan két doboz antibiotikumot kaptak, holott a légúti fertőzések 90%-a vírusos eredetű, így tíz betegből csak egynek kellene gyógyszert kapnia. Ennek következménye, hogy az immunrendszer nem képes többé felvenni a harcot a fertőzésekkel szemben, így egy egyszerű náthának vagy torokgyulladásnak is komoly következményei lehetnek. Az aggódó szülőkben jogosan merül fel a kérdés, hogy milyen megoldás létezik, ha nem szeretnék gyermekük egészségét veszélyeztetni, és főként miként lehet hosszú távon és hatékonyan felvértezni csemetéjük immunrendszerét a téli szezonra?

A megelőzéssel kezdődik minden

A hideg időszakban különösen gyakoriak a megfázásos tünetek, így azoknak, akik hajlamosak a felső légúti betegségekre, december végétől áprilisig érdemes preventív kezelést alkalmazniuk, amely részben homeopátiás, részben gyógynövényes szerekkel és baktériumlizátumokkal készíti fel a szervezetet a megterhelő időszakra. Dr. Sal Péter szerint a megelőzés nem csak a páciensek számára, hanem a háziorvosok munkája során is kiemelt jelentőséggel bír. A szakember szerint az immunrendszer helyes működéséhez elengedhetetlen a megfelelő D-vitamin-ellátottság. A javasolt mennyiséget fontos figyelembe venni, a szakértő többnyire az ajánlott adag felső határát szokta javasolni. (csecsemőknél 1000 NE, 1-6 éves gyermekeknél 2000 NE, serdülőknél 4000 NE)

Azoknál a gyermekeknél, akik a megfelelő immunerősítés ellenére gyakran – évi négy alkalomnál többször – küzdenek betegségekkel, már nem csak akut, hanem egy krónikus állapot részeként érdemes tekinteni a megbetegedésre, amelynek hátterét vizsgálatokkal tisztázni kell. Ezekben az esetekben a homeopata-orvos hosszabb kikérdezés után kivizsgálást, valamint úgynevezett alkati kezelést indít, melynek célja a szervezet optimális vagy optimálishoz közeli működésének helyreállítása.

Forrás: Shutterstock

Érdemes kiegészítő gyógymódokat használni

A prevenció mellett számos olyan kiegészítő gyógymód is létezik, amelyek hatékony segítséget nyújthatnak a betegségek leküzdésében: ilyen például a dél-afrikai muskátligyökérből készült gyógynövény-kivonat, amely hörgő-, és arcüreggyulladással szemben, a bodza gyümölcse az influenzára, a kasvirágkivonat.

A WHO 2020-ig tartó programjában felhívja a tagállamok figyelmét arra, hogy a komplementer gyógymódok sok lehetőséget adnak az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelemben. Nagyon fontos, hogy a betegeknél ne csak a mikróbák pusztításán legyen a hangsúly, hanem, fény derüljön a rezisztencia problémájára is, és ezáltal segítsék a családokat elsajátítani a légúti betegségek megelőzésének és kezelésének azt a szintjét, ami a saját kompetencia határaikba tartozik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.