Koronavírus: az idős betegek szokatlan tüneteket észlelhetnek magukon

Forrás: Shutterstock -
tünet járvány tünetegyüttes koronavírus fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Orvosi megfigyelések alapján kiderült, hogy szokatlan, a fiatalabb korosztályra nem jellemző tünetek is jelentkezhetnek az idősebb koronavírus-fertőzötteknél -írja a CNN.

A koronavírus jellemzően lázat, köhögést és légszomjat okoz. Amerikai orvosok megfigyelték, hogy

a legveszélyeztetettebb korosztálynál ezek ritkán jelentkeznek, helyette sokkal fáradékonyabbak, kevesebbet esznek és többet alszanak, sok esetben szédülnek és zavartan viselkednek.

Ezt azzal magyarázzák, hogy az idős emberek szervezete eltérően reagál a betegségekre és a fertőzésekre. Joseph Ouslander, a Florida Atlantic Egyetem idősekkel foglalkozó szakorvosa szerint sok esetben

a már meglévő krónikus betegségek elnyomhatják a fertőzés jellemző tüneteit, illetve befolyásolhatják azt, hogyan reagál a szervezet a vírusra.

Amerikai és svájci orvosok mefigyelései alapján összeállítottak egy tudományos listát a koronavírus tipikus és atipikus (szokatlan) tüneteiről. Utóbbiak közé sorolható a zavarodottság, az esések, a szokatlan fáradtság, a letargia, az alacsony vérnyomás, a nyelési fájdalmak, az ájulás, a hasmenés, a hányinger, a hányás, a hasi fájdalom, illetve a szaglás és az ízlelés elvesztése.

Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.