Engedd el a stresszt! Ezek segítségével tudsz kiszabadulni a fogságából

vitamin sedacur2020 stressz mozgás stresszoldás sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szinte minden ember megtapasztalja olykor, hogy úrrá lesz rajta a feszültség, a szorongás és a nyugtalanság. Ennek okai különfélék lehetnek: van, hogy a túl sok ránk rakódó teher tesz minket stresszessé, és előfordul, hogy a nyugtalanságnak egészségügyi okai vannak. Ez utóbbi leginkább a nőknél fordul elő, leggyakrabban hormonális változásokhoz társulva – például a várandósság vagy a változókor idején. Mielőtt azonban felőrölne bennünket a stressz, mindenképpen meg kell próbálnunk kiszabadulni a fogságából. Íme néhány módszer, ami a segítségedre lehet.

Enyhítsd a stresszt mozgással!

Azon kívül, hogy a testmozgás, a sport az egész testre pozitív hatással van, a stressz csökkenésére is kiváló. A fizikai aktivitás elősegíti a jókedvért és kiegyensúlyozottságért felelős endorfin termelését. A rendszeres sporttevékenység – legyen az kardio- vagy súlyzós edzés – egyrészt növeli a magabiztosságot és az önbizalmat, amelyekre nagy szükségünk van, ha fel akarjuk venni a kesztyűt a stresszel, másrészt csökkenti a depresszió és a nyugtalanság tüneteit is. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy aki beépíti a mozgást a mindennapjaiba, az többnyire jobban alszik, ami szintén kiemelten fontos, hogy a napi gondokat legyőzhessük.

A sport az egész testre pozitív hatással van, a stressz csökkenésére is kiváló Forrás: Shutterstock

Meditálj!

Sokat segít a stressz leküzdésében, ha megtanulsz valamilyen relaxációs vagy meditációs technikát, és ezeket beépíted a mindennapjaidba. Van, akinek ez nehézséget okoz, ilyen esetben kérheted szakember segítségét. Fontos azonban tudni, hogy a relaxációt és a meditációt is rendszeresen kell gyakorolni ahhoz, hogy kifejtsék jótékony hatásukat.

Szánj időt a hobbidra!

Kevés dolog kapcsol ki jobban, mint ha minden nap szentelhetsz egy kis időt a hobbidnak. Akármennyire is elfoglalt vagy, próbálj meg 1-2 órára kiszállni a mókuskerékből, és csináld azt, amihez a legjobban van kedved. Ha könyvmoly vagy, olvass, ha pedig a kézműves tevékenységek kötnek le és kapcsolnak ki igazán, legyen az a napjaid része. Az eleinte elvesztegetettnek tűnő "énidő" nagyon gyorsan meghálálja önmagát, ugyanis javítja a közérzetedet és elégedettebbé tesz.

Kapcsolj ki és szánj időt a hobbidra! Forrás: Shutterstock

Vértezd fel magad vitaminokkal!

A megfelelő vitaminbevitel elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezet kiegyensúlyozottan működjön, egyes fajtái pedig kifejezetten jó hatással vannak ránk, ha épp stresszes időszakot élünk. A B-vitaminok például hozzájárulnak az idegrendszer megfelelő működéséhez, így a stresszhelyzetek által kiváltott tüneteket is enyhíthetik. A C-vitamin csökkenti a vérben a stresszhormonok szintjét, valamint támogatja az immunrendszert, amely általában meggyengül a tartós stressz hatására – ezért is fontos a napi C-vitamin-pótlás!.

Gyógynövényekkel a stressz ellen

Előfordul, hogy olyannyira a hatalmába kerít a stressz, hogy a mozgáson, a meditáción és vitaminokon túl további segítségre is szükséged lehet. Köztudott, hogy a szintetikus nyugtatószerek általában hozzászokáshoz, függőséghez vezetnek, ezért ha mód van rá, kerüld el a használatukat. A népi gyógyászatban már régóta ismertek nyugtató hatású gyógynövények is, amelyek nem addiktívak, mellékhatásaik alig vannak, és elegendőek ahhoz, hogy ellazulj. Ma már a patikában kaphatók olyan készítmények, amely ezen hasznos gyógynövények – például a macskagyökér, komló, citromfű – kivonatait tartalmazzák, így segítségedre lehetnek a stresszoldásban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.