Nátha elleni tuti tippek: turbózd fel a vitaminkészleteidet!

Forrás: Shutterstock -
tippek reventil2021 nátha megfázás ötletek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha te is rendszeresen szenvedsz a náthától, ez a cikk neked íródott. Összeszedtünk néhány tippet, amiket megfogadva megelőzheted, illetve ha már megvan a baj, könnyedén leküzdheted a megfázást.

Tél végére kiürültek a vitaminraktáraink, emiatt hajlamosabbak lehetőnk a meghűlésre is. Most segítünk, mit érdemes tenned, hogy elkerüld, vagy épp legyőzd a makacs náthát! Íme, néhány tuti tipp:

Töltsd fel a vitaminraktáraidat!

A vitaminkészítmények legfontosabb célja az egészség megőrzése és a meghűlés megelőzése. A téli időszakban, majd pedig a hideg időjárás enyhülésével sokan küzdenek a megfázás tüneteivel, ám nem csak a gyógyszerek jelenthetnek megoldást a kellemetlen panaszok csillapítására.
A szervezet vitaminokkal való ellátottsága megkönnyíti a meghűlés leküzdését, és segít a megelőzésben is. Ha megfázásról van szó, akkor a legtöbben a C-vitaminra esküsznek, amit általános immunerősítőként alkalmaznak, de a D-vitamin ugyancsak hozzájárul az immunrendszerünk támogatásához.

A hideg időjárás enyhülésével sokan küzdenek a megfázás tüneteivel Forrás: Shutterstock

A természetes táplálékokban, gyümölcsökben, zöldségekben található C-vitaminok jobban hasznosulnak, de sok esetben vitamintartalmuk nem elegendő, ezért érdemes kiegészítő készítménnyel pótolni a szükséges mennyiséget. Ha mégis a természetesség híve vagy, jó C-vitamin forrás számodra a csipkebogyó, a paprika, és a citrusfélék, de a karfiol, a káposzta, és a kelbimbó is bővelkedik benne.
Jobb, ha tudod, a stressz, a dohányzás, illetve az alkoholfogyasztás negatívan befolyásolja a szervezet mikrotápanyagokkal való ellátottságát, és ugyanezek miatt a C-vitamin is fokozottan ürül a szervezetből. A C-vitamin mellé érdemes vasat, kalciumot és E-vitamint szedned, vagy zömében olyan ételeket fogyasztanod, amik tartalmazzák ezeket a nyomelemeket.

Moss kezet és fertőtleníts rendszeresen!

A koronavírus-járvány kezdete óta mindenki tudja, mennyire fontos a helyes kézmosás. Ezzel a pár perces művelettel védekezhetünk ugyanis a leghatékonyabban a megfázás, illetve szinte minden fertőző betegség ellen. Érdemes meleg vízzel és fertőtlenítő szappannal kezet mosni, növelve a hatékonyságot.

A közösen használt tárgyak fertőtlenítése legalább annyira fontos, mint a kézmosás, valamint az, hogy tüsszentés vagy köhögés közben használjunk zsebkendőt, illetve hogy inkább könyökhajlatunkba tüsszentsünk, hogy ezzel is elkerüljük a kórokozók kezünkre kerülését.

Előzd meg a náthát, és óvd az egészséged!

Sokszor mondják, hogy vigyázzunk magunkra és egymásra, de arról ritkán esik szó, hogy pontosan mit is tegyünk. Pedig a megfázás esélyeit számtalan módon csökkentheted. A megfelelő vitaminok bevitele mellett fontos még a pihenés, az elegendő folyadékbevitel, a változatos táplálkozás, a mozgás, illetve az, hogy tartózkodjunk minél többet a szabadban.
Ne feledd azonban, hogy az egészség kulcsa az erős immunrendszer, amit pusztán vitaminszedéssel sajnos nem lehet elérni!

A megfelelő vitaminok bevitele mellett fontos a mozgás, illetve az, hogy tartózkodjunk minél többet a szabadban Forrás: Shutterstock

Ha már megfáztál, ezeket a trükköket vesd be!

A forró fürdő, az inhalálás és a meleg italok, levesek fogyasztása mind-mind segít abban, hogy jobban érezd magad, és hogy felgyorsuljon a gyógyulásod. Öltözz melegen, és takarózz be alaposan, a meleg ugyanis gyorsítja a vérkeringést, aminek következtében a szervezet hatékonyabban tudja legyőzni a fertőzést. Hasznosak lehetnek a természetes alapanyagú orrspray-k és orrcseppek is, amelyek enyhítik az orrdugulást, orrfolyást és tüsszögést, valamint nedvességgel látják el a kiszáradt nyálkahártyát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.