Ha ezeket tapasztalod magadon, akkor túl sok alkoholt iszol

Forrás: Shutterstock -
alkohol magazin függőség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az alkohol rengeteg problémát tud okozni, a függőség pedig olyan gyorsan kialakulhat, hogy szinte észre sem vesszük. Sokáig ugyanis tagadásban él az, akinek gondjai vannak az itallal, és csak akkor eszmél fel, amikor már komoly addikció alakult ki, ha feleszmél valaha. Vannak jelei annak, ha az alkohol kezdi átvenni az irányítást az életünk felett, figyeljünk és még időben próbáljunk tenni ellene.

Habár kellemes lehet egy-egy nehezebb nap után elkortyolgatni egy kis bort, vagy legurítani egy sört, jogosan érezhetjük úgy, hogy a stresszes napok után megérdemlünk egy kis kikapcsolódást főleg egy olyan helyzetben, mint a mosatni, amikor az otthonunk falai között kell megtalálnunk a szórakozási lehetőségeket. Azonban az alkohol veszélyes, és nem ajánlott ezzel jutalmazni magunkat, mert sajnos a függőség gyorsabban kialakulhat, mint gondolnánk. A testre, a lélekre és a környezetünkre is rossz hatással van, ezért jobb még időben felismerni a túlzott alkoholfogyasztás jeleit, és nemet mondani.

Az alkohol a hétvége középpontja?

Ha a hétvége teljesen elképzelhetetlen úgy, hogy a programok között ne legyen alkoholfogyasztás, az a probléma első jele, a függőség kialakulásának kezdete, ugyanis ez könnyen átcsúszhat a hétköznapokra, egyre engedékenyebbé válunk magunkkal, és könnyen találunk indokot arra, miért engedjünk mindig a kísértésnek.

Ha a hétvége teljesen elképzelhetetlen úgy, hogy a programok között ne legyen alkoholfogyasztás, az a probléma első jele Forrás: Shutterstock

Alkohol szükséges ahhoz, hogy magabiztosak legyünk

Sokan használják a szorongásaik oldására az alkoholt, pedig ez az alapproblémát nem oldja meg. Mértéktelen fogyasztása ráadásul a viselkedésünk is olyanná válhat, amire másnap nem lennénk büszkék, nem beszélve arról, hogy ittas állapotban sokkal felelőtlenebbek vagyunk, és könnyelműen hozunk döntéseket, amik veszélybe sodorhatnak bennünket.


Kibúvókat keresünk a kötelességek alól

Az már komoly problémát jelez, ha az ivást választjuk a kötelességeink elvégzése helyett, vagy állapotunk gátol abban, hogy elvégezzük a feladatainkat. Ha beteget jelentünk másnaposság miatt, vagy elhalasztjuk a teendőinket azért, hogy ihassunk, az már olyan intő jel, amit nem szabad figyelmen kívül hagynunk, mert olyan spirálba kerülünk, amiből nehéz kimászni.


Egyre jobban bírjuk

Minél többet iszik valaki, annál magasabbá válik a toleranciája, vagyis egyre több alkoholra van szüksége a homályos, ködös állapot eléréséhez. Ennek az oka az, hogy a szervezet már hozzászokott a fogyasztáshoz, így egyre több és több kell ahhoz, hogy kifejtse hatását. Ez is egy nagyon komoly intő jel, minél inkább növekszik a tolerancia, annál többet iszunk, és annál hamarabb válhatunk teljesen függővé.

Minél többet iszik valaki, annál magasabbá válik a toleranciája, vagyis egyre több alkoholra van szüksége a homályos, ködös állapot eléréséhez Forrás: Shutterstock

A környezetünk is észreveszi

A legfontosabb figyelmeztetést a családtól és a barátoktól kaphatjuk, ha ők észreveszik a megemelkedett alkoholfogyasztást, és meg is említik, akkor bizony már átléptünk egy határt. Még súlyosabb, ha valaki ezek után elszigetelődik a környezetétől, nem akarja, hogy szembesítsék a problémájával, nem akar konfrontálódni, ezért inkább elkerüli a barátait és családját. Az alkohol magányos és titkos tevékenységgé válik, a támogatás és a szerető környezet hiánya pedig még rosszabbá teszi a helyzetet.


Az alkoholizmus egy betegség, aminek felismerése és beismerése az első lépés a gyógyulás felé.

Mint minden betegséget, ezt is jobb megelőzni, de a hibáztatás nem vezet eredményre. Ha már egy olyan szakaszban vagyunk, amiből érezzük, hogy nem tudunk egyedül kilépni, akkor ne habozzunk segítséget kérni. Sokan azért visszakoznak ettől, mert szégyenérzet társul az állapotukhoz, de jó kezekbe kerülve a legnagyobb az esélye annak, hogy le tudjuk küzdeni a függőséget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.