Újabb variánsa jelent meg az indiai mutánsnak, a tripla mutáns, amely minden eddiginél gyorsabban terjed.

Folyamatosan mutálódik a koronavírus, egyes országokban már a negyedik hullámtól tartanak.
Az indiai, azaz a delta variáns eddig is nagy pusztítást végzett, de most megjelent a tripla mutációja.
Ám szakértők szerint ez egyelőre nem erősebb, mint maga az indiai változat.

„Folyamatosan újabb és újabb alvariánsai jelennek meg, ez így is fog maradni. De az, hogy bármelyik kimondottan rosszabb lenne, mint az indiai delta változat, ez még nem bizonyosodott be. Megjelent már a vietnámi mutáns, ami szintén ennek a tovább fejlődött mutációja. Több országban már a vírus negyedik hulláma okoz gondot, ha itthon lesz, csak ősszel lesz. Ez attól függ, hogy hányan lesznek beoltva, hányan esnek át a fertőzésen. Akkor biztosan az lesz, ha nem érjük el a legalább 80 százalékos átoltottságot" – mondta el Dr. Rusvai Miklós.

A fotó illusztráció.Forrás: Shutterstock

Ahhoz azonban nem fér kétség, hogy nagyon gyorsan terjed ez a variáns, és a gyerekek is fogékonyabbak rá. Az indiai mutánsoknál jellemző, hogy nem feltétlen jár ízlelés- és szaglásvesztéssel, viszont erős emésztőrendszeri problémákat okoz.

„Egyelőre úgy látom, hogy a nyár megakadályozza, hogy ez nekünk gondot okozzon. Továbbra is arra tennék, hogy a nyár alatt a koronavírus szünetet tart, és a jelenlegi nagyon kedvező járványtani adatok őszig, októberig nem fognak lényegesen romlani. Tudni kell, hogy a jelenlegi oltások védenek az eddig megjelent mutánsokkal szemben. Ugyan nem akkora mértékben, mint az eredeti, vuhani vírus ellen – ez az adott mutációtól és a vakcina típusától is függ – de a súlyos megbetegedéstől, a kórházi kezeléstől és a haláltól nagy valószínűséggel az összes megvéd" – mondta a Borsnak Rusvai Miklós.

Tünetkereső
Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!