Tudtad, hogy a bélflóra állapotától függ a betegségek 90 százaléka?

bélflóra Mikroorganizmusok Világnapja világnap mikroorganizmusok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudtad hogy testünk nem 100%-ban emberi? Sőt, a számok tükrében a mikroorganizmusok vannak többségben! Június 27-én a Mikroorganizmusok Világnapja a bennünk élő baktériumok fontosságára hívja fel a figyelmünket.

Az emberi szervezetben élő mikroorganizmusok jelentőségét az elmúlt tizenöt évben fedezte fel a tudomány a génszekvenálás módszerének köszönhetően. Bennünk és rajtunk élnek, életközösséget alkotnak velünk. Nem is akármilyen mennyiségben:

számuk 1.3-szerese a saját sejteink számának, illetve génjeiknek száma 150-szerese az ember génjeinek!

Az emberben élő mikroorganizmusok központja a bélrendszerben, azon belül is a vastagbélben van, közismertebb nevén ez a bélflóra.

A tudósok rájöttek, hogy a bélflóra állapotától függ az emberek betegségeinek 90%-a,

és óriási szerepe van a betegségek kezelésében és a megelőzésben egyaránt. Köztudott, hogy az elhízás, a cukorbetegség, az IBS és az immunrendszerünk állapota direkt összefüggésben van a belekben élő mikroorganizmusokkal, ami nem meglepő, hiszen ezek a betegségek az emésztőrendszerhez kapcsolódnak.

Június 27-e a Mikrooganizmusok Világnapja. Forrás: NAP média

De ki gondolná, hogy a bélflóra az idegrendszerünk állapotát is meghatározza?

A hosszútávú megfigyeléses vizsgálatokban azt észlelték a kutatók, hogy a szociális visszahúzódás és levertség mértéke is összefügg a bélflóra összetételével, valamint sokszínűségük csökkenése a beszédkészség csökkenését okozza. A legújabb kutatások egyértelmű összefüggést találtak a depresszió és az autizmus gyógyításával kapcsolatban is.

Mégiscsak a mi testünk, vegyük a kezünkbe az irányítást!

Ahhoz viszont, hogy a jó baktériumok megfelelő mennyiségű tápanyagot kapjanak, napi 30 g rostot kell fogyasztanunk,

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.