Új kutatás igazolja, mennyire súlyos a koronavírus: az egészségesekre is veszélyes

Forrás: Shutterstock -
kutatás COVID-19 koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Covid-19-cel kórházba került fiatal felnőtteket is majdnem akkora mértékben sújtják a koronavírus szövődményei, mint az 50 év fölöttieket a The Lancet című orvostudományi folyóiratban megjelent brit tanulmány szerint.

A 19-49 év közöttiek körében tízből négy esetben alakultak ki vese-, tüdő és más szervi problémák - mutatták ki a kutatók 303 Egyesült Királyságban lévő kórház több mint 73 ezer betegének adatait elemezve, akik a koronavírus-járvány első hullámában - 2020. január 17. és 2020. augusztus 4. között - fertőződtek meg a SARS CoV-2 vírussal.

Ez nemcsak az idősek és az elesettek betegsége - Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock


a Covid-19 nem csak egy kis nátha, és fiatal felnőttek is kerülnek kórházba súlyos komplikációkkal, akiknek a jövőben is szükségük van további kezelésre"

A tanulmány szerint az összes kórházba került felnőtt beteg mintegy fele szenvedett minimum egy szövődménytől.

A legáltalánosabb a vesekárosodás volt, azt követte a tüdő- és szívkárosodás.


Az 50 fölöttiek közül 51 százaléknak volt legalább egy szövődménye. A 30-39 éveseknél ez az arány 37 százalék, a 40-49 évesek esetében 44 százalék. A kutatók azt is kimutatták, hogy leginkább azoknál alakulhattak ki szövődmények, akik valamilyen krónikus betegségük volt, de

a szövődmények kockázata a fiatal, egészséges embereknél is magas volt.

Megállapították, hogy a kórházban kezelt 19-29 évesek 13 százaléka és a 30-39 évesek 17 százaléka képtelen volt önállóan gondoskodni magáról, amikor hazaengedték a kórházból, a családra és a barátokra kellett támaszkodniuk.

A 2020 februárja óta Angliában koronavírus-fertőzéssel kórházba került 406 687 betegnek a 62 százaléka volt 65 fölötti, és 155 866 pedig 65 év alatti. A beoltottság magas aránya az idős és sebezhető lakosság körében azt jelenti, hogy csökkent a kórházba kerültek átlagéletkora.
A tanulmányban a kutatók a rövidtávú, a kórházi kezelés idején fellépett komplikációkra összpontosítottak, a hosszú Covidot nem vizsgálták - írja az MTI.

Tünetkereső

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.