Így tartsd összhangban az étkezést és az edzést

Forrás: freepik -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minél gyorsabban szeretnél látványos formát teremteni? Ehhez bizony elengedhetetlen az étkezési szokásaid és az edzéseid közötti egyensúly megtalálása. Hogyan hangold össze ezt a két dolgot? Mutatjuk!

Forrás: freepik

Miért olyan fontos a helyes táplálkozás az eredményes edzéshez?

Szervezetednek minőségi tápanyagokra van szüksége a kimerítő edzések után. A kőkemény edzések során ugyanis rengeteg energiát használsz fel, és az izmaidban mikrosérülések keletkeznek. Ezeket a sérüléseket pedig a szervezeted tápanyagokkal gyógyítja meg, amelynek köszönhetően növekszik az izomtömeg és formálódik a test.

Legyen akár fogyókúra vagy tömegnövelés a célod, a fehérjében és rostban, illetve vitaminokban gazdag ételek fogyasztása elengedhetetlen a látványos eredményekhez.

TIPP: Táplálékkiegészítőkkel még hatékonyabbá teheted az edzéseket. Amíg a minőségi fehérjékkel izmaidat építed, addig az edzés előtti ital fogyasztásával igazán felpörgetheted magad mozgás előtt.

Hogyan találd meg az edzés és az étkezés közötti egyensúlyt?

Tervezz személyre szabott étrendet!

Habár számtalan különböző étrendet találsz a neten, mégis érdemes a saját igényeidre tervezni az étkezéseket.

Mit fontos figyelembe venni az étrend kialakítása során?

  • Edzés célját. Nem mindegy, hogy a makacs kilóktól szeretnél megszabadulni vagy hatalmas izomzatot építenél. Amíg előbbinél kalóriadeficites diétát, addig utóbbinál erősen kalóriadús étrendet kell tartanod.
  • Testsúlyod. Akár kalóriaszámlálással vagy a szénhidrát és a fehérje grammra pontos mérésével biztosítod a megfelelő étkezést, mindig a testsúlyod alapján kalkulálj.
  • Ételallergiák. Gyakran nem is sejtik, hogy a gyomorpanaszok mögött ételallergia áll. Éppen ezért, ha az új étrended vagy a frissen vásárolt táplálékkiegészítőt teszteled, mindig tudd, hogy pontosan mit is tartalmaznak.
  • Fehérjedús ételek. A fehérjék az élet építőkövei, ezért nélkülözhetetlen, hogy minőségi fehérjeforrásokat biztosíts szervezeted számára. Fogyassz fehér húsokat, halat, tojást és hüvelyes zöldségeket.
  • Összetett szénhidrátokat tartalmazó ételek. Az összetett szénhidrátok lassabban szívódnak fel, így nem borítják fel a vércukorszint egyensúlyát. Teljes kiőrlésű termékek, zabpelyhek és az édesburgonyák is bővelkednek benne.
  • Vitaminban gazdag ételek. Megfelelő vitaminbevitellel erősíted az immunrendszered és a csontjaid, de az edzés utáni regenerációt is hatékonyan gyorsítod. Ennek érdekében minden nap kerüljenek zöldségek és gyümölcsök a tányérra.
  • Rostban bővelkedő fogások. A rostok elősegítik az egészséges emésztést, és kellemesen eltelítenek étkezés után. Szintén zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával gondoskodhatsz a minőségi élelmi rostok beviteléről.

Milyen jellegű ételeket építs be az étrendedbe?Mondj nemet a gyors ételekre!

Ez persze nem azt jelenti, hogy soha többé ne egyél meg egy finom BBQ hamburgert az általad kedvelt gyorséttermekben, de a mindennapi étrendből mindenképpen ki kell szorítani ezeket a dolgokat. Tekints úgy ezekre a finomságokra, mint jutalmakra, amelyekkel havi 1-2 alkalommal meglepheted magad a keményen lenyomott edzések után.

Mi a baj a gyors ételekkel?

  • Sajnos a túl sok hamburger és pizza evés jelentősen növeli a cukorbetegség kockázatát, hiszen a gyorskaják a minőségi tápanyagok helyett elsősorban rengeteg hozzáadott cukrot és telített zsírt tartalmaznak.

Kérj segítséget a profiktól!

Ha nem szeretnél kisérletezgetni és minél gyorsabb eredményekre törekszel, ne bízd a véletlenre. Így akár már a legelső edzésedtől kezdve maximális hatékonysággal haladhatsz a kívánt forma elérése felé.

Kikhez fordulhatsz?Táplálkozási tanácsadók

A táplálkozási tanácsadók vagy gasztroenterológusok segítségével biztosan tökéletes lesz az étrended. Így már csak a kialakított étrendben leírtakat kell követned, és garantáltan egészséges mindennapokat teremtesz, ami elengedhetetlen a sportoláshoz.

Személyi edzők

Általában a céljaid megismerését és 2-3 edzést követően remek étrendet állíthatnak neked össze. A fehérje készítmények és az edzés előtti ital, illetve a többi táplálékkiegészítő kiválasztásában is segítenek.

Ha összhangot szeretnél teremteni az edzések és az étkezések minősége között, mindenképpen személyre szabott étrenddel vágj bele a sportolásba. Először is tűzd ki az edzéssel elérni kívánt céljaidat, majd figyelj oda mindig, hogy mi kerül a tányérodra. Így nemcsak látványos formába jöhetsz, hanem az egészséges mindennapoknak köszönhetően az élet minden területén energikusabb lehetsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.