Nem tudni, hogy történt: kezelés nélkül gyógyult fel egy nő a HIV-fertőzésből

Forrás: Shutterstock -
betegség Argentína HIV fertőzés kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kezelés nélkül győzte le a HIV-fertőzést egy argentin nő - írta a CNN. Az amerikai kutatók szerint ez a második dokumentált eset, ami bizonyítja, hogy az emberi szervezet önállóan, bármiféle külső hatás nélkül is képes megbirkózni a betegséggel.

A beteg Argentínában, Esperanza városában él, és nyolc évvel ezelőtt fedezték fel nála a kórt. Rendszeres kezelésben ezután sem részesült, de ennek ellenére ma már nem mutatható ki nála a fertőzés. Hasonló esettel eddig egyetlen egyszer találkoztak a szakemberek, akkor egy kaliforniai nő gyógyult ki csodával határos módon a vírusból.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az Esperanza-betegként emlegetett nő ráadásául 2020 márciusában életet adott egy gyermeknek. A tudósoknak ezután lehetőségük volt, hogy megvizsgálják a beteg méhlepényszöveteit. A nő fél éven keresztül teofovir, emtriciabin és raltegravir hatóanyagú kezelést kapott, miután teherbe esett, viszont gyermeke születése után abbamaradt a terápia.

Miután az orvosok megvizsgálták a szövetmintában található sejteket, arra jutottak, hogy nem volt köztük olyan ép HIV-virus, ami képes lett volna a sokszorozódásra.

Azt nem tudni, hogyan volt képes a nő szervezete kezelés nélkül megszabadulni a vírustól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.