Aggasztó hírek érkeztek: ezt állítják a szakemberek az omikronról

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann / Sven Simon -
omikron variáns negyedik hullám COVID-19 omikron ötödik hullám koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A negyedik hullám novemberben tetőzött, s bár azóta kevesebb az új fertőzött, a szennyvízben ismét emelkedik az örökítőanyagok száma.

Az omikron variáns minden eddigi koronavírus mutációnál gyorsabban terjed. A nemzetközi tapasztalatok szerint enyhébb, náthaszerű tünetekkel jár, de a gyerekeknél fáradtság, fejfájás, étvágytalanság és bőrkiütés is előfordulhat.

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann / Sven Simon

Stanley Spinner, egy texasi orvos a CNN-nek nyilatkozta, hogy az omikron miatt kevesebb felnőtt, de egyre több gyerek szorul kórházi ellátásra, bár arra nem találtak bizonyítékot, hogy a gyerekeknél súlyosabb betegség alakulna ki, írja a Bors online.

Magyarországon december 15. óta be lehet oltatni az 5 és 11 év közötti gyerekeket is, akik a harmadannyi hatóanyagú Pfizer vakcinára kevesebb oltási reakcióval és magasabb immunválasszal reagálnak, mint a felnőttek.

„A tünetmenteseknek is lehet poszt-Covid szindrómájuk, ami a 18 alattiak 10-15 százalékát érinti, ezért is jó, hogy sok szülő beoltatta kisgyermekét is" – nyilatkozta Szlávik János infektológus főorvos a TV2-nek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.