Egészséges szerveket és szöveteket pusztít a koronavírus antitestje azoknál, akik túlélték a vírust

Forrás: AFP/Alissa Eckert -
antitest kutatás pusztítás szervezet koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy új kutatás szerint a Covid-fertőzésből való felgyógyulás után néhány hónappal a túlélők szervezetében megemelkedik bizonyos antitestek szintje, amelyek tévedésből rátámadnak a még egészséges szervekre és szövetekre.

A kutatás 177 egészségügyi dolgozó bevonásával valósult meg, amely során arra derült fény, hogy a koronavírus-fertőzés olyan antitesteket hagy maga után, amelyek tévedésből magát a szervezetet kezdik pusztítani – függetlenül attól, hogy a betegség lefolyása súlyos volt-e - írja a Reuters.

Az alanyok még a koronavírus elleni védőoltások elérhetővé válása előtt estek át a fertőzésen. Hónapokkal a felépülésük után mindegyikük vérében kimutattak úgynevezett perzisztens autoantitesteket, amelyek krónikus gyulladást, illetve ízületi és idegrendszeri sérüléseket, vagy akár bőrproblémákat is okozhatnak.

Pusztító antitesteket hagy maga után a Covid - derült ki egy kutatásból Forrás: AFP/Alissa Eckert

"Nem számítottunk arra, hogy az autoantitestek ilyen változatos skálája megemelkedik majd a túlélők szervezetében, illetve hogy ezek szintje még a teljes klinikai gyógyulás után hat hónappal is emelkedett marad"

– jegyezte meg Susan Cheng, a Los Angeles-i Cedars-Sinai Smidt Szívintézet munkatársa.

A szakemberek azt egyelőre nem tudják, hogy a 6 hónapon túl pontosan meddig vannak jelen a túlélők vérében ezek az antitestek. Továbbá az sem derült ki még, hogy ezek felelősek-e valamilyen konkrét tünetért vagy szövődményért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.