Egy új kutatás szerint a Covid-fertőzésből való felgyógyulás után néhány hónappal a túlélők szervezetében megemelkedik bizonyos antitestek szintje, amelyek tévedésből rátámadnak a még egészséges szervekre és szövetekre.

A kutatás 177 egészségügyi dolgozó bevonásával valósult meg, amely során arra derült fény, hogy a koronavírus-fertőzés olyan antitesteket hagy maga után, amelyek tévedésből magát a szervezetet kezdik pusztítani – függetlenül attól, hogy a betegség lefolyása súlyos volt-e - írja a Reuters.

Az alanyok még a koronavírus elleni védőoltások elérhetővé válása előtt estek át a fertőzésen. Hónapokkal a felépülésük után mindegyikük vérében kimutattak úgynevezett perzisztens autoantitesteket, amelyek krónikus gyulladást, illetve ízületi és idegrendszeri sérüléseket, vagy akár bőrproblémákat is okozhatnak.

Pusztító antitesteket hagy maga után a Covid - derült ki egy kutatásbólForrás: AFP/Alissa Eckert

"Nem számítottunk arra, hogy az autoantitestek ilyen változatos skálája megemelkedik majd a túlélők szervezetében, illetve hogy ezek szintje még a teljes klinikai gyógyulás után hat hónappal is emelkedett marad" – jegyezte meg Susan Cheng, a Los Angeles-i Cedars-Sinai Smidt Szívintézet munkatársa.

A szakemberek azt egyelőre nem tudják, hogy a 6 hónapon túl pontosan meddig vannak jelen a túlélők vérében ezek az antitestek. Továbbá az sem derült ki még, hogy ezek felelősek-e valamilyen konkrét tünetért vagy szövődményért.