Egy új tanulmány szerint a vakcina felvétele megnyújthatja a női ciklust.

Azoknál a nőknél, akik megkapták a koronavírus elleni vakcina egy adagját, a ciklus hossza közel egy nappal nőtt a nem beoltott nőkhöz képest. A ciklus hosszának növekedése nem járt együtt a menstruációs napok számának változásával az Obstetrics & Gynecology című szaklapban megjelent tanulmány szerint -  írja a MedicalXpress cikke alapján az infostart.

A szerzők hozzátették, hogy a menstruációs ciklusok hossza hónapról hónapra változhat, a megfigyelt növekedés pedig a normál tartományon belül van. 

"Megnyugtató, hogy a tanulmány csak kis mértékű, átmeneti menstruációs változást talált a nőknél. Ezek az eredmények először nyújtanak lehetőséget arra, hogy a nőknek tanácsot adjunk, mire számíthatnak a koronavírus elleni oltás kapcsán, hogy annak megfelelően tudjanak tervezni" – mondta Diana W. Bianchi, az amerikai Eunice Kennedy Shriver Országos Gyermekegészségügyi és Humánfejlesztési Intézetének igazgatója.

A menstruációs ciklusra is hatással lehetnek a vakcinák.Forrás: 123rf.com

A kutatásban résztvevő nők legtöbbje Pfizer vagy a Moderna vakcinát kapott. Az első adag oltás a ciklus hosszának 0,71 napos, a második adag pedig 0,91 napos növekedésével járt átlagosan, ezért a kétszer is oltott felhasználók esetében az egyes ciklusok hossza kevesebb mint egy nappal nőtt. A felhasználók azon alcsoportjában, akik ugyanabban a menstruációs ciklusban két oltási dózist kaptak a ciklus hossza átlagosan két nappal nőtt.