egyszerhasználatos műanyag műanyag környezetvédelem magazin öko
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Európai Bizottság adatai szerint a vizekbe kerülő szemét 80 százaléka műanyag, ráadásul ezeket a lassan bomló műanyagokat már a vízi állatok szervezetében is kimutatták. Ebből pedig egyenesen következik, hogy már az emberi élelmiszerláncban is jelen vannak.

Az Európai Unió már 2019-ben lépéseket tett annak érdekében, hogy ezt a számot csökkentsék. Azt kérte az EU a tagállamaitól, hogy 2021-ig mindent ültessenek át a saját jogszabályaikba. A törvényben korlátozott műanyagok egyébként az összes tengeri szemét 70 százalékát teszik ki, melyek közé tartoznak az egyszerhasználatos műanyag tányérok, poharak, ételtartók és evőeszközök, valamint a szívószálak, a fülpiszkálók és a lufik műanyag pálcikái is.

Magyarországon 2021. július 1-től be is tiltották ezeknek a műanyagoknak a használatát, ezen felül a magyar jogszabály kiterjed a műanyag zacskók használatának korlátozására is.

Forrás: Shutterstock

Európa és Magyarország már lépéseket tett azért, hogy a gyerekeid egy tisztább világban tudjanak élni. Te is képes vagy arra, hogy tegyél pár egészséges lépést az ő jövőjükért?

  1. A legalapvetőbb, amit már nagyon sok ember használ, az a műanyag zacskó helyett a vászontáska. Csak be kell dobnod a táskádba, és amikor vásárolsz, mindig kéznél lesz. Látod, ez egy nagyon egyszerű lépés. Van már olyan háló is, amelybe a zöldségeket és gyümölcsöket teheted, így ahhoz sem kell többé nejlont használnod.
  2. Az ivásnál is oda tudsz figyelni a környezetedre. A PET palackok helyett mindig hordj magadnál kulacsot, amit már nagyon sok helyen újra tudsz tölteni a városban. Ha reggelenként szívesen szaladsz be egy kávéra a kedvenc kávézódba, akkor nem árt, ha beszerzel egy többször használatos elviteles poharat, ezzel is kevesebb műanyagot termelsz.
  3. Műanyag fogkefe helyett használj bambuszból készült fanyelű fogkeféket.
  4. A papírszalvétát és a papírtörlőt is lecserélheted vászonszalvétára és konyharuhára. Ugyanolyan jó szolgálatot tesz, és mosás után újra fel tudod használni.
  5. Papírzsebkendő helyett textilzsebkendőbe fújd az orrod.
  6. A sminklemosó vattakorongok és nedves törlőkendők helyett vegyél inkább textilből készült, többször használatos, mosható párnákat.
  7. A műanyag tárolódobozok helyett használj a konyhában csatos üveget, vagy befőttesüveget.
  8. A takarítószereket is cseréld le környezetbarát szerekre: észre sem veszed majd a változást, és mégis véded vele a Földet.
  9. Már a tamponnak és az eldobható betétnek is van többször használatos alternatívája: az intimkehely és a mosható betét.
  10. Eldobható pelenka helyett is lehet már mosható pelust használni. Nyugi, ez már nem olyan, mint a régi időkben volt.
  11. Műanyag ragasztószalag helyet használj papír ragasztószalagot.
  12. A kiemelő filcek sem tesznek jót a környezetünknek, helyette egy nagyon egyszerű, de nagyszerű alternatíva a színesceruza.
  13. A mesterséges illatokat is cseréld le az otthonodban friss illóolajokra: nem is hinnéd, mennyi jótékony hatása van!
  14. Ha használsz szárítócsipeszt, akkor mindenképpen fát válassz a műanyag helyett.
  15. A legtöbb háztartásban megtalálható a légycsapó, de figyelj arra, hogy ebből se műanyagot vegyél: van erre is fanyelű, bőrből készült változat.

Nagyon sok sok lehetőség van még, ha védeni szeretnéd a bolygót, ám ha csak a fentiek közül betartasz ötöt, hosszú távon már akkor egészségesebb hely lesz a Föld. Hidd el, nem lesz olyan nehéz, és lépésről lépésre haladva, egyre több dolgot fogsz lecserélni többször használatos eszközökre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.