Újabb kilenc, 23-50 éves férfinél igazolták a majomhimlő-fertőzést Magyarországon, ezzel 42-re nőtt a fertőzöttek száma – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön az MTI-vel.

A betegek július 25. és 31. között majomhimlőre utaló tünetekkel keresték fel a területileg illetékes egészségügyi szolgáltatójukat, ahol minden esetben mintát vettek a himlő gyanúja miatt. A fertőzött emberek jelenleg elkülönítve otthon tartózkodnak: a legtöbbjük életvitelszerűen Budapesten él. Az NNK hozzátette, hogy a területileg illetékes járványügyi hatóság valamennyi beteg esetében járványügyi vizsgálatot, ennek keretében kontaktkutatást végez.

Forrás: Hans Lucas via AFP/Romain Doucelin / Hans Lucas/Romain Doucelin

A betegség általános, nem specifikus tünetekkel – lázzal, hidegrázással, izomfájdalommal, hátfájdalommal, fejfájással, fáradtsággal, illetve a nyirokcsomók duzzanatával – kezdődik, majd 1-3 nappal a bevezető tünetek után bőrkiütések jelennek meg.

A kiütések sok esetben először az arcon, majd a tenyéren és a talpon fordulnak elő, de kialakulhatnak a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is. A Nemzeti Népegészségügyi Központ arra kéri a lakosságot, hogy kiütéssel járó megbetegedés esetén mindig forduljanak orvoshoz.