A legtöbb nő többször is találkozik vele az élete során, ám azt csak kevesen tudják pontosan, mi lehet a hüvelygomba kialakulásának pontos oka. Dr. Melczer Zsolt szülész-nőgyógyász oszlatja el a leggyakoribb tévhiteket.

Dr. Melczer Zsolt szerint a legtöbben a Google-ről informálódnak, azonban az interneten rendkívül sok tévhittel találkozhatunk. A Candidára emiatt sokan rettegett kórokozóként tekintenek. Nagyon fontos, hogy tisztába tegyük a félreértéseket – ezekre reagál most a szülész-nőgyógyász.

1. tévhit: A Candida egy rettegett, súlyos betegség okozója

Csak kevesen tudják, hogy a Candida minden nő hüvelyének a természetes alkotóeleme, ám az egészséges hüvelyváladék pont annyira savas, hogy „kalodába zárja" ezt a gombát. Csak akkor tud panaszt okozni, ha megváltozik az ökológiai egyensúly, és kedvezőek lesznek a feltételek az elszaporodásához. A Candida a hüvelyflóra egyensúlyának felborulása vagy ritkábban az immunrendszer legyengülése miatt válhat kórokozóvá.

A Candida minden nő hüvelyének a természetes alkotóelemeForrás: Shutterstock

2. tévhit: A hüvelygomba, azaz candidiázis szexuális úton terjedő betegség

A candidiázis NEM szexuális úton terjedő betegség. Az élesztőgombák csoportjába tartozó Candida albicans elszaporodása a hüvelyflóra egészséges egyensúlyának felborulása miatt következhet be. A Candida az enyhén savas hüvelyi környezetben tud elszaporodni. A férfiak húgycsövében nem él meg, mert ott számára túlságosan lúgos a környezet. Nincs olyan, hogy „pingpongeffektus".

3. tévhit: A gombás betegségek megelőzhetők irrigálással

A Candida-fertőzés könnyebben alakulhat ki az antibiotikummal kezelt betegeknél, az immunrendszert gyengítő gyógyszereket tartósan szedőknél vagy a hormonális fogamzásgátló módszereket alkalmazó nőknél. Az intim mosakodók, piperecikkek használata, valamint a dohányzás is nagyon kedvezőtlen hatással lehet a hüvely természetes flórájára. Az irrigátor rendszeres használata kimondottan káros, mert csak „ál-tisztaságérzetet" ad. Az öblítéssel valójában kimosódik a hüvely normál flórája is, ami egyben az intim zóna fő védekezőrendszere, így a gombák és baktériumok kedvükre elszaporodhatnak. A legkomfortosabb az intim részek sima vízzel történő tisztítása, a hüvelyirrigálást felejtsük el.

4. tévhit: A hüvelygomba-fertőzésnek komoly szövődményei lehetnek

Szövődményei nem nagyon vannak, mert a klasszikus akut tünetek, főleg az égő, viszkető érzés általában cselekvésre készteti a nőket. Inkább az alulkezelésnek lehetnek következményei, például krónikus hüvelyi fertőzés, amikor akár havonta jelentkezhetnek a kellemetlen tünetek.

Akár havonta jelentkezhetnek a kellemetlen tünetekForrás: Shutterstock

5. tévhit: A Candida-fertőzés gyanúja esetén azonnal orvoshoz kell fordulni

Ha tényleg tisztában vagyunk a hüvelyi candidiázis tüneteivel, akkor akut esetekben, alkalomszerűen nyugodtan vásárolhatunk vény nélkül kapható, kimondottan a hüvelygomba kezelésére kifejlesztett termékeket. Viszont mindenképpen forduljunk orvoshoz abban az esetben, ha visszatérő problémáról van szó. Ilyenkor valószínűleg a hüvelyflóra megerősítésére is szükség van. Ha ez nem történik meg, újra elszaporodhat a Candida. A ritkábban előforduló, úgynevezett non-albicans Candida-faj is lehet a fertőzés hátterében, amely egyáltalán nem érzékeny a hagyományos gombaellenes kezelésre. A gomba ellen kifejlesztett készítmény gyakori használata során pedig a gomba hozzászokhat a hatóanyaghoz, így a kezelés egy idő után nem fogja elérni a kívánt hatást.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

Micovag patikában kapható gyógyászati segédeszköz hüvelygomba kiegészítő kezelésére.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!