Az év elejétől kezdve hétről hétre nő a légúti fertőzéses tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma, a szakértő szerint pedig az sem elképzelhetetlen, hogy egyszerre több kórokozó is megtámadja az embert.

A napokban az országos tisztifőorvos, Müller Cecília beszélt arról, hogy nő a betegek száma, és még nem késő felvenni a szükséges védőoltásokat, most pedig Rusvai Miklós részletezte, milyen vírusokkal is állunk szemben jelenleg.

"A klinikai tünetek alapján nehéz most megkülönböztetni, hogy az RSV, az influenza, az omikron vagy a húsz náthavírus egyike okozza a megbetegedést, ugyanis mindegyiknél előfordulhat gyengeség, hőemelkedés vagy láz, orrdugulás, orrfolyás, köhögés, tüsszögés, fej- és torokfájás, szemirritáció" – mondta az Indexnek Rusvai Miklós.

Rusvai Miklós virológus, egyetemi tanár, az MTA doktora.Forrás: Facebook/Rusvai Miklós

Korábban Müller Cecília kiemelte, hogy jelenleg háttérbe szorult a koronavírus, Rusvai szerint pedig szinte náthává szelidült a covid, melynek omikron nevezetű variánsa elsősorban felső légúti tüneteket vált ki. Rusvai szerint nem zártható ki, hogy egyszerre több vírussal is megfertőződhetünk, vagy egyikből a másikba esve hosszabb ideig is betegeskedhetünk.

Ami bosszantóbb, hogy most az is előfordulhat, hogy egyik betegségből a másikba esünk, a legyengült immunrendszer ugyanis a felépülés időszakában kevésbé ellenálló az újabb kórokozóval szemben

– mondta a víruskutató, aki szerint a maszkviselés nyújthat némi védelmet a vírusok terjedésének jelenlegi, azaz legintenzívebb szakaszában.

Ha szeretnéd felturbózni az immunrendszeredet, kattints ide és nézd meg, melyek a szupervitaminok!