5 étel, amely negatívan befolyásolja a mentális egészséged

Forrás: Shutterstock -
szorongás egészség szervezet
Sokat foglalkozunk azzal, hogy az ételek milyen hatással van a szervezetünkre, a testünk működésére, de arra kevesebbet figyelünk, hogy bizonyos összetevők vagy alapanyagok hogyan hatnak a mentális egészségünkre.Szakértők is igazolják, hogy bizonyos összetevők negatív hatással vannak a kortizol, szerotonin és dopamin szintre, amelyek hozzájárulhatnak a magas stresszszinthez vagy szorongáshoz. Cikkünkben összegyűjtöttük azokat az ételeket és italokat, amelyeket jobb elkerülni vagy a fogyasztását csökkenteni. 

Kávé

A túlzott koffeinfogyasztás emelkedett kortizol választ generál a szervezetben, ami hozzájárulhat a mellékvese kimerüléséhez, ami tartós stresszt és kiégést eredményezhet, nem beszélve az alvásproblémákról. Kutatások szerint naponta több mint 250 milligramm koffein fogyasztása (ez nagyjából két és fél csésze) fokozhatja a szorongást.

Azoknál az embereknél, akiknél a kávé elfogyasztása remegést és szorongást vált ki, jó alternatíva lehet a matcha tea, ami kellő lendületet ad, de kevésbé terheli a szervezetet, mint a kávé.

A matcha tea kellő lendületet ad, de kevésbé terheli a szervezetet, mint a kávé. Forrás: Shutterstock

Light üdítőitalok

A cukros üdítőitalok fogyasztása hosszú távon egyáltalán nem kifizetődő – ez szinte már köztudott. Emiatt sokan fogyasztják ezeknek az üdítőknek a lightos, diétás változatát abban a hitben, hogy kevesebb cukrot tartalmaz, így biztosan nincs negatív hatással az egészségre. Sajnos, ez nem így van, néhány esetben még rosszabbak, mint a cukros társaik. A diétás üdítőitalok fenilalanint tartalmaznak, ami egy olyan hozzáadott vegyület, amely megzavarja az agy neurokémiáját azzal, hogy lassítja a szerotonin és a dopamin megfelelő termelését (ezek felelnek a jó hangulatunkért). Emellett ezek az italok tele vannak mesterséges édesítőszerekkel, mint például az aszpartám, amely ismert neurotoxin, növelheti a kortizol nevű stresszhormon mennyiségét, valamint a szabadgyökök felszaporodását az agyban.

Alkohol

Bár egy-két ital elfogyasztása még abszolút megengedett a szakértők szerint, azonban a mértékletesség rendkívül fontos. Ha valaki rendszeresen felönt a garatra, előbb vagy utóbb mentális problémák elszenvedője lesz. Túlfogyasztása ugyanis depresszáns hatású és szorongást eredményez. Arról nem is beszélve, hogy a másnaposság csak fokozza a negatív folyamatokat a szervezetünkben, nő a kortizolszintünk, a dopamin viszont csökken, aminek a hatására motiválatlanok leszünk, veszítünk a kognitív rugalmasságunkból, és tele leszünk félelemmel teli zavaros gondolatokkal.

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

A fagyasztott készételek, különféle instant porok könnyű és gyors megoldásnak tűnhetnek a rohanó mindennapokban, de a használatuk erősen károsítja az egészségünket. Ezek az élelmiszerek ugyanis megváltoztatják a bélben lévő baktériumokat. Ezek a baktériumok kölcsönhatásba lépnek az immunrendszerünkkel, ami végül krónikus gyulladáshoz vezet. A gyulladás puffadást okozhat, ami hozzájárulhat a szorongáshoz és a depresszióhoz. Szakértők szerint még az „egészséges opciókat" is érdemes elkerülni a boltok fagyasztóiban, mert bár rövid távon azt tapasztaljuk, hogy több energiánk lesz, de aztán viszonylag hamar érkezik is a mélyrepülés. Nehézséget tapasztalunk a koncentrálásban, megváltozik a hangulatunk és nem érezzük magunkat nyugodtnak.

A különféle instant porok könnyű és gyors megoldásnak tűnhetnek, de a használatuk erősen károsítja az egészségünket. Forrás: Shutterstock

Cukrok

A cukros ételek túlzott fogyasztása sem javasolt, de itt főként a cukorkákra gondolunk, amit két étkezés között például rágó helyett fogyasztunk. Ezek a cukorkák rendkívül sok cukrot tartalmaznak, a cukor pedig növeli a gyulladásokat a szervezetben, ami hosszú távon depresszióhoz vezethet.

A természetes cukrok fogyasztása – ami például a gyümölcsökben található – azonban pont ellenkezőleg hat a szervezetre. Több tanulmány is rámutatott arra, hogy azok az emberek, akik sok gyümölcsöt fogyasztanak, kevésbé tapasztalnak mentális problémákat. Ez is igazolja, hogy a cukor magában nem káros: arra kell odafigyelni, hogy milyen formában és mennyiségben visszük be a szervezetünkbe.

A cukor magában nem káros: arra kell odafigyelni, hogy milyen formában és mennyiségben visszük be a szervezetünkbe. Forrás: Shutterstock

Fontos megjegyezni, hogy ahányféle ember, annyiféle táplálkozási szokás és egészségügyi hatás létezik. Vannak, akik sokkal érzékenyebben reagálnak bizonyos ételekre vagy italokra, mások viszont nem tapasztalnak semmi negatívat. A legfontosabb az, hogy figyeljünk oda a testünk jelzéseire. Ha azt vesszük észre, hogy egy adott élelmiszer kifejezetten rossz hatással van a hangulatunkra, akkor érdemes korlátozni a fogyasztását, vagy akár teljesen kizárni az étrendünkből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.