Ne hagyd, hogy maga alá temessen a rosszkedv!

Forrás: Shutterstock -
rosszkedv Nyugalom magazin mentális egészség énidő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindenkinek vannak rossz napjai. Ugyan időről időre jót tesz, ha teret hagyunk magunknak arra, hogy dagonyázzunk a rosszkedvben, de egyszer mindig eljön az a pont, amikor össze kell kapni magunkat.

Amikor azon kapod magad, hogy mindent borúsnak látsz, fontos, hogy fokozottan odafigyelj magadra, és gondoskodj a mentális és a fizikai egészségedről is. Néha elég egy apróság, mint egy séta vagy forró fürdő ahhoz, hogy kimássz a gödörből; olyan teljesen alapvető, mindennapos dolgok, amelyek pont az egyértelműségük miatt eszedbe sem jutnának. Íme, 20 ötlet, hogy felvidítsd magad:

1. Menj el sétálni

Ha rád tör a rosszkedv, ideje kimozdulni a lakásból egy kellemes sétára! A sétálás jót tesz a testnek és a léleknek is, ha pedig még a nap is kisüt, garantáltan szebb színben fogod látni a világot.

2. Forró fürdővel a negatív hangulat ellen

Teremts otthonodban igazi wellness hangulatot gyertyákkal, olajokkal, fürdőbombával, zenével. Akár már 10-15 perc is elég ahhoz, hogy sokkal kisimultabbnak érezd magad.

3. Töltődj napfénnyel

A D-vitamin hiány egyik tünete például a lehangoltság, tehát nem véletlen, hogy az emberek télen sokkal inkább hajlamosak magukba zuhanni. Így ha van lehetőséged elcsípni egy-egy napsugarat, ne habozz, menj ki a szabadba feltöltődni!

4. Öltözz ki!

Bárki bármit mond, a ruha meghatározó szerepet tölt be hangulatunk alakulásában. Ha olyan ruha van rajtad, amiben nem érzed magad jól, érezhetően csökkenésnek indul az önbizalmad. Ezzel szemben, ha felveszed a kedvenc ruhádat, az önbizalmad is pillanatok alatt megugrik.

Ha felveszed a kedvenc ruhádat, az önbizalmad is pillanatok alatt megugrik Forrás: Shutterstock

5. Táncolj

Az emberek számára a tánc ősidők óta terápiás hatással bír, gondoljunk csak az ősi indián rituálékra, a kifejező meditációs gyakorlatokra vagy a mai, modern mozgásterápiára. Tedd fel a kedvenc zenédet, told félre a bútorokat, és táncold ki magadból az összes feszültséget!

6. Nézz vígjátékot

Ahogy a mondás is tartja: a nevetés a legjobb orvosság. Ez pedig nem vicc, a nevetés bizonyítottan csökkenti a stresszt. Ha túlságosan leterheltnek érzed magad, tegyél be egy szórakoztató filmet, és nevesd ki magadból a rossz érzéseket.

7. Légy kreatív

Az alkotás segít csökkenteni a stresszt és egyensúlyban tartani az érzelmeinket. Legyen szó festésről, rajzolásról, színezésről, írásról, a kreatív tevékenységek hatásosak a szorongás oldásában.

8. Add ki magadból

Ha belekeveredtél egy negatív spirálba, az egyik legjobb, amit tehetsz, hogy nem próbálod meg elnyomni, hanem kibeszéled. Legyen szó családtagról, barátról vagy szakemberről, jót fog tenni, ha elmondod valakinek, hogy mi van benned.

Jót fog tenni, ha elmondod valakinek, hogy mi van benned Forrás: Shutterstock

9. Igyál egy csésze teát

Gyógyteákkal hatékonyan lehet csökkenteni a stresszt. A legjobb, ha koffeinmentes teát választasz, például kamilla, borsmenta, hársfa vagy levendula teát.

10. Írd ki magadból

Vezess hálanaplót, és írd le minden nap, hogy miért vagy hálás, mi tett boldoggá az adott napon. Esetleg már reggel fogalmazd meg egy papíron, hogy mire van szükséged ahhoz, hogy jó legyen a hangulatod. Így akaratlanul is rávezeted magad az élet apró szépségeire, ezzel elterelve a figyelmedet a negatív dolgokról.

11. Tegyél valami jót

Hívj meg valakit egy kávéra, menj el önkénteskedni, főzz egy finom ebédet a barátaidnak. A kedves gesztusokkal boldoggá teszel másokat, és ezzel együtt saját magadat is.

12. Mozogj

A rendszeres mozgás nem csak a testnek tesz jót. Csökkenti a stresszt, és általános kedélyjavító is. Mindegy, hogy milyen mozgásforma, az a lényeg, hogy találj valami olyat, amit élvezel.

A rendszeres mozgás általános kedélyjavító is Forrás: Shutterstock

13. Tarts szünetet

Összefüggés van az alváshiány és a hangulatingadozások között, így ha rosszul érzed magad, bármennyire is úgy gondolod, hogy nincs időd aludni, érdemes ledőlni egy kicsit. Már 10-15 perc is csodákra képes.

14. Figyelj a folyadékbevitelre

Mint ahogy minden másra is, a hangulatunkra is hatással van a kiszáradás. Naponta legalább nyolc pohár vizet javasolnak az orvosok.

15. Hagyd abba a morgást

Ha folyamatosan az van fókuszban, ami nem jó, és folyamatosan bosszantó dolgokra emlékezteted magad, sosem lesz jobb. Hagyd abba a zsörtölődést minden apróság miatt, és kezdd el keresni az élet szépségeit.

16. Állítsd magad kihívások elé

Nem kell nagy dolgokra gondolni, csak a mindennapok apró kihívásaira. Hetek óta halogatsz egy telefont? Intézd el! Félsz a magas helyektől? Keress fel egy kilátót! Győzd le a félelmeidet, és csak figyeld, hogy leszel egyre magabiztosabb és kiegyensúlyozottabb.

Győzd le a félelmeidet, és csak figyeld, hogy leszel egyre magabiztosabb Forrás: Shutterstock

17. Húzd ki magad, mosolyogj

Ezzel lényegében átvered az agyad. Ha odafigyelsz arra, hogy a testbeszéded magabiztosságot sugározzon, egy idő után az agyaddal is elhiteted, hogy így van.

18. Takaríts

Egy nagytakarítás vagy szanálás nem csak az otthonodnak tesz jót, ezzel együtt a fejed is kitisztul. Ha pedig rend van és tisztaság, máris összeszedettebbnek érzed magad.

19. Írj listát, készíts tervet

Ha úgy érzed, hogy összecsapnak a fejed felett a hullámok, írd össze a teendőidet, és állj elő egy konkrét tervvel. Ezzel segíted magad, hogy ne térj el a feladatoktól, és minden egyes feladat elvégzése után szuper érzés lesz kihúzni az adott teendőt a listáról.

20. Tedd félre a telefonod

Szomorú kimondani, de a különféle közösségimédia-alkalmazások nem sokat tesznek hozzá a mentális egészséghez, pláne akkor nem, ha ész nélkül, órákon keresztül görgeted a hírfolyamot. Tarts telefonmentes napokat, vagy korlátozd a napi képernyőidőt, és hamarosan érezni fogod a pozitív hatásokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.