A székrekedés komoly szövődményekkel járhat: szakértők elárulták, hogyan küzdhetsz ellene

Forrás: Shutterstock -
megoldás bélmozgás székrekedés ürítés
Ha nem megy olyan egyszerűen a megkönnyebbülés, akkor ezek a tippek segíthetnek. 

A székrekedés olyan probléma, amivel a felnőtt emberek igen nagy százaléka találkozik. 100 felnőttből körülbelül 16 tapasztalja a tüneteit, és a 60 éves vagy annál idősebbek 33%-a küzd ezzel a problémával. Ez azonban nemcsak bosszantó és kellemetlen, de komoly szövődményekkel is járhat, ezért nem szabad félvállról venni.

A szakértők elárulták, milyen életmódbeli változások segíthetnek leküzdeni ezt a problémát - írja a Huffington Post.

Forrás: Shutterstock

Rendszeresség

Dr. Harmony Allison, a Tufts Medical Center gasztroenterológusa elmondta, hogy „a szervezet normális bélmozgási ritmusa az étkezés és a pihenőidő után indul be." Tehát számára kulcsfontosságú a következetes étkezési idő és a következetes pihenőidő, ami azt jelenti, ne terheljük folyamatosan a szervezetünket valamilyen nassolnivalóval, hagyjuk, hogy elvégezhesse a dolgát.

Rostban gazdag ételek

„A rostok támogatják a rendszeres ürítést azáltal, hogy segítik az élelmiszerek áthaladását az emésztőrendszerben. Ennek az az oka, hogy a rostok felszívják a vizet, így minden könnyebben áthalad a rendszeren" - mondta dr. Supriya Rao.

Sok viz

„Van néhány szokás, amelyek elengedhetetlenek a jó bélmozgáshoz, de az egyik, amit leginkább fontosnak tartok, az a megfelelő hidratálás" - árulta el dr. Steven Batash gasztroenterológus.

Edzés

„Nagyon fontos a mérsékelt testmozgás, hetente kétszer-háromszor 30-45 percig. A megfelelő mennyiségű víz és az edzés serkenti a megfelelő bélmozgást, amely a rendszeres székletürítéshez szükséges" – mondta dr. Tarun Sharma.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.