Életveszélyes duzzanattá nőtt egy ártalmatlan púp a fiatal lány fején. Az orvosok is megdöbbentek a látottakon: kiderült, egy rovarcsípés okozta az életveszélyes elváltozást, amit gyógyszerrel kezeltek, de műtétre is szükség volt. 

Apró foltnak indult, ám rövid időn belül hatalmas, fájdalmas duzzanat lett a 12 éves lány homlokán. A gyereket a szülei kórházba vitték, ahol kiderült, a teniszlabda nagyságú képlet a lány homloklebenyéből -  amely az agynak a memóriáért és az érzelmekért felelős része - indul. 

A szülők elmondták, hogy lányukat korábban egy rovar csípte meg, abból alakult ki az elváltozás. Az orvosok a lánynál úgynevezett PPT-t diagnosztizáltak, amely orrmelléküreg-gyulladás ritka, de veszélyes szövődménye, akkor fordul elő, ha a homlokban folyadék halmozódik fel. Kezelés nélkül az agyduzzanat olyan betegségekhez vezethet, mint az agyhártya- vagy az agyvelőgyulladás.

IllusztrációForrás: Getty Images

A fiatal lányt az orvosok nagy dózisú antibiotikummal kezelték - írja a The Sun - a homlokán lévő csomót felvágták és kiürítették, és craniotomiát végeztek rajta, ami egy olyan sebészeti műtét, amelynek során ideiglenesen eltávolítják a csontlebenyt a koponyából, hogy hozzáférjenek az agyhoz. Ha a daganat hat hónapig nem tér vissza, a páciens gyógyultnak tekinthető. 

Az agyhártyagyulladás egyszerű náthából is kialakulhat. Így járt plédául az az édesanya, akinek minden emléke törlődött miután megbetegedett. Agyhártya- és agyvelőgyulladást a kullancscsípés is okozhatja, ám ezekre már van védőoltás.