Ártatlan pattanásnak tűnt, kiderült, daganat növekszik a lány agyában

Forrás: Getty Images -
agy műtét fiatal lány koponya duzzanat
Életveszélyes duzzanattá nőtt egy ártalmatlan púp a fiatal lány fején. Az orvosok is megdöbbentek a látottakon: kiderült, egy rovarcsípés okozta az életveszélyes elváltozást, amit gyógyszerrel kezeltek, de műtétre is szükség volt. 

Apró foltnak indult, ám rövid időn belül hatalmas, fájdalmas duzzanat lett a 12 éves lány homlokán. A gyereket a szülei kórházba vitték, ahol kiderült, a teniszlabda nagyságú képlet a lány homloklebenyéből - amely az agynak a memóriáért és az érzelmekért felelős része - indul.

A szülők elmondták, hogy lányukat korábban egy rovar csípte meg, abból alakult ki az elváltozás. Az orvosok a lánynál úgynevezett PPT-t diagnosztizáltak, amely orrmelléküreg-gyulladás ritka, de veszélyes szövődménye, akkor fordul elő, ha a homlokban folyadék halmozódik fel. Kezelés nélkül az agyduzzanat olyan betegségekhez vezethet, mint az agyhártya- vagy az agyvelőgyulladás.

Illusztráció Forrás: Getty Images

A fiatal lányt az orvosok nagy dózisú antibiotikummal kezelték - írja a The Sun - a homlokán lévő csomót felvágták és kiürítették, és craniotomiát végeztek rajta, ami egy olyan sebészeti műtét, amelynek során ideiglenesen eltávolítják a csontlebenyt a koponyából, hogy hozzáférjenek az agyhoz. Ha a daganat hat hónapig nem tér vissza, a páciens gyógyultnak tekinthető.

Az agyhártyagyulladás egyszerű náthából is kialakulhat. Így járt plédául az az édesanya, akinek minden emléke törlődött miután megbetegedett. Agyhártya- és agyvelőgyulladást a kullancscsípés is okozhatja, ám ezekre már van védőoltás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.