Tönkreteszi a reggeleidet a fejfájás: banális és komolyabb okok is állhatnak a hátterében

Forrás: Shutterstock/Antonio Guillem -
depresszió migrén szorongás reggeli fejfájás idegrendszer
Kutatások szerint minden tizenharmadik ember ébred gyakran fejfájásra. Ezek hátterében van, hogy komoly betegség áll, sokszor azonban csupán kis életmódbeli változtatás kell ahhoz, hogy kellemetlenség nélkül induljon a reggel. Nézzük, mely okok állnak a leggyakrabban a reggeli fejfájás mögött!

1. Alvási apnoé

Nasima Shadbehr neurológus szerint a krónikus reggeli fejfájás gyakran migrénként jelentkezik. A fájdalomnak ez a típusa féloldalas, fényérzékenységgel és émelygéssel jár. Gyakori reggelente a tenziós fejfájás is, ami tulajdonképpen erős nyomásérzés a fejben, a leggyakrabban szorongásos vagy depressziós zavarok mellé társul.

Shadbehr a praxisában azonban többnyire azt tapasztalta, hogy azok, akik reggel fejfájással kelnek, alvási apnoéban szenvednek. Ezt erősíti meg Vernon Williams sportorvos és neurológus is, aki szerint az oxigénhiány megnövekedett nyomáshoz vezethet a fejben, ami fejfájást okoz.

Az alvási apnoé azt jelenti, hogy alvás alatt periodikusan hosszú, körülbelül 10 másodperces légzésszünetek alakulnak ki, óránkénti gyakorisággal. Mivel a betegek alvásfázisai ilyenkor felborulnak, ezért napközbeni kimerültség és állandó fáradtság kíséri az alvási apnoében szenvedőket, mely hosszú távon szív- és keringési zavarokat okozhat.

2. Fogcsikorgatás

Egy másik éjszakai szokás, amely reggel fejfájást okozhat, a fogcsikorgatás. Mi magunk ezt többnyire nem vesszük észre, a velünk egy helyiségben lévők figyelmeztethetnek rá. A fogcsikorgatás az állkapocs feszüléséhez vezet, amelynek egyik reggeli tünete a fejfájás, de járulhat hozzá, arc-, nyak- és vállfájdalom, fokozott fogromlás vagy a fogak letörése és gyakran panaszkodnak az érintettek fülfájásra is. A fogcsikorgatás, fogszorítás leggyakoribb kiváltó oka a stressz, illetve a helytelen fogérintkezések valamint bizonyos, a központi idegrendszerre ható gyógyszerek is. Ez a gond azonban könnyen orvosolható egy összeharapást megakadályozó speciális sín segítségével, amelyet elsősorban éjszaka kell használni, hiszen a csikorgatás és csattogtatás általában az alvással és álmodással is összefüggésben van. Ez a sín természetesen a fogakat is védi, nem csak a fejfájást előzi meg.

A reggeli fejfájásnak több oka lehet: ha nem múlik, mindenképpen orvoshoz kell fordulni Forrás: Shutterstock/Antonio Guillem

3. Rossz alvásminőség

Dr. Shadbehr szerint az alvás minősége és a fejfájás között szerves kapcsolat van. A rossz alvásminőség fejfájást okozhat, a jobb alvásminőség pedig segíthet enyhíteni azt. A nem kielégítő alvásnak számos oka van, stressz, betegség és bizonyos életmódbeli szokások is állhatnak a hátterében. Ne együnk túlságosan zsíros, fűszeres ételeket lefekvés előtt, nem beszélve arról, hogy mindez sok folyadékot is kíván, viszont, ha sokat iszunk este, éjszaka valószínűleg ki kell mennünk a mosdóba, és ez megszakítja az alvásunkat. Szintén kerüljük alvás előtt a koffeint és az alkoholt is - javasolják az alvásszakértők.

Íme néhány tanács, hogy kipihenten ébredjünk

· legfeljebb napi 20 percet szundítsunk nappal, és azt is inkább kora délután

· alakítsunk ki esti rutint, legyen ez akár egy meleg fürdő, gyógytea kortyolgatása, vagy olvasás

· legyen sötét, hűvös és csendes a hálószobánk

· kényelmes matracot és párnát válasszunk

· lefekvés előtt egy órával már ne nézzünk képernyőt, se tévét, se mobilt, se számítógépet

· igyekezzünk nagyjából minden nap azonos időben lefeküdni és felkelni

4. Túl sok fájdalomcsillapító használata

Dr. Shadbehr szerint a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók túl gyakori vagy túl hosszú távú szedése úgynevezett túlzott gyógyszerhasználattal járó fejfájást okozhat. Az orvos azt javasolja, hogy ennek elkerülése érdekében ezeket a fájdalomcsillapítókat legfeljebb havonta tíz napig vagy hetente néhányszor használjuk. Ezek a fájdalomcsillapítók ugyan nagyon hatékonyak, de néhányuk függőséget okoz, ha túl sokáig szedik. A fájdalomcsillapító gyógyszerek csak blokkolják az agyba küldött idegi üzeneteket – nem kezelik a kiváltó okot, ami bármi lehet a kiszáradástól a súlyosabb fizikai sérülésig vagy állapotig, így ha már nem tudunk meglenni nélkülük, mindenképp kérjünk orvosi segítséget.

Fájdalomcsillapítók: melyik, mire jó?

Fájdalomcsillapítók tömkelege, paracetamol, ibuprofen, gyulladások vagy éppen egy fejfájás. Nem mindegy, hogy milyen fájdalomra melyiket szedjük. Vajon mi a helyes forgatókönyv? Ebből a cikkünkből kiderül.

5. Ételérzékenység

A Journal of Headache and Pain folyóiratban megjelent tanulmány szerint az ételallergiák és -érzékenységek migrént válthatnak ki. A Nutrientsben pedig arról írnak, hogy egy 2020-as felmérés megállapította, hogy a feldolgozott élelmiszerek, a feldolgozott hús, a vörösbor és az érlelt sajt mind fejfájást okozhatnak.

„Nem tudnád legalább egyszer azt enni, amit a többiek?" - 7 dolog, amit soha ne mondj egy ételallergiásnak

Több millió ember küzd szerte a világban valamilyen ételallergiával és úgy tűnik, hogy a gyerekek körében az arány egyre csak növekszik. Mégis a népesség nagy százalékának fogalma nincsen arról, hogy például mi a különbség az allergia és az intolerancia között vagy hogy milyen súlyos problémákhoz vezethet, ha valaki mégis olyan ételt vesz magához, amelyben allergizáló összetevők vannak.

6. Szorongás vagy depresszió

A szorongás vagy a depresszió is hajlamosíthat a fejfájásra, de ez oda-vissza igaz. Dr. Shadbehr szerint a migrénben szenvedők nagyobb valószínűséggel szenvednek depressziótól vagy szorongástól.

A szorongás szinte bármilyen testi tünetet okozhat Forrás: 123rf.com

Természetesen mindannyian szorongunk olykor bizonyos dolgok miatt – állásinterjú, párkapcsolati problémák – ami sok esetben krónikus stresszt okozhat, a tartós stressz viszont könnyen kimeríti a szervezetet, amivel foglalkoznunk kell, különben társadalmi elszigetelődéshez, depresszióhoz és hosszabb távon egészségkárosodáshoz is vezethet. A pszichológus segíthet a stressz és a szorongás okát megtalálni, valamint megfelelő módszereket javasolhat azok leküzdésére.

A bénító szorongás lélektana

A szorongás a tehetetlenség érzésével összekötött félelem érzete, amikor az ember úgy érzi, hogy nem tudja kontrollálni az eseményeket. Kísérheti többek között szívdobogás, fejfájás, gyomorfájás, izomfeszültség, esetleg szédülés, fáradtság. A Life.hu Révész Zsuzsa pszichológussal arról beszélgetett, hogy miért szorongunk, és mit tehetünk, ha ránk tör ez a kontrollvesztett érzés. Cikkünket itt olvashatjátok.

7. Agydaganat

Az agydaganatból származó fejfájást a tumor miatti belső nyomás okozza, ám ez a legritkább oka a reggeli fejfájásnak. Ráadásul ez esetben nem csupán ez az eyetlen tünet, amit az érintett tapasztal, hanem gyakran járul hozzá rosszullét, látásprobléma, szédülés stb. A Cancer Research UK mindenesetre azt javasolja, hogy ha hosszú ideig gyakran fáj a fejünk, vizsgáltassuk ki magunkat - írja a The Sun.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.