A pszichológus segíthet a stressz és a szorongás okát megtalálni

Forrás: Shutterstock -
pszichológus depresszió probléma szorongás krónikus stressz
Az élet tele van kihívásokkal, amelyeken idővel túllendülünk, és megtaláljuk a belső kapaszkodókat a továbblépéshez. De mit tehetünk, ha bizonyos események olyan mélyre löknek minket, amin már képtelenek vagyunk felülkerekedni?

Pszichológushoz járni nem szégyen. Ahhoz, hogy igazán jól érezzük magunkat a bőrünkben, a testünk megóvása és a megjelenésünk karbantartása mellett a lelkünket is ápolni, gondozni kell. Ahogy a fizikai tünetekkel felkeressük a szakorvost, ugyanúgy érdemes a pszichológus segítségét is kérni. A Bors összeszedte, hogy mikor érdemes szakemberhez fordulnunk.

Veszteség, szerettünk halála

A halál az élet szerves része, de minden gyász egyedi, mely megrengeti az érintett személy lelki és fizikai egyensúlyát – legyen szó családtagról, barátról vagy épp a kis kedvenc elvesztéséről.

A pszichológus azonban sokat segíthet a valóság elfogadásában,

a gyászfolyamat lefolyásában és a lelki fájdalom enyhítésében. A gyászmunka végén képesek leszünk eljutni az elengedés és a megbékélés fázisához.

Súlyos szorongásos zavarok

Mindannyian szorongunk bizonyos dolgok miatt – állásinterjú, párkapcsolati problémák – ami sok esetben krónikus stresszt okozhat,

a tartós stressz viszont könnyen kimeríti a szervezetet,

amivel foglalkoznunk kell, különben társadalmi elszigetelődéshez, depresszióhoz és hosszabb távon egészségkárosodáshoz is vezethet. A pszichológus segíthet a stressz és a szorongás okát megtalálni, valamint megfelelő módszereket javasolhat azok leküzdésére.

Vannak olyan megoldhatatlannak tűnő problémák, amikor érdemes pszichológus segítségét kérni. Forrás: Shutterstock

Depresszió

A depresszió egy nagyon gyakori mentális egészségi rendellenesség, amelynek során az ember elveszíti érdeklődését az olyan tevékenységek iránt is, melyeket korábban szívesen végzett. Állandósul a fáradtság, motiválatlanság és reménytelenség érzése.

A pszichológus megtalálja a depresszió forrását,

utat mutat az életminőséget rontó érzések leküzdésében, segít a negatív gondolati örvény kezelésében, és ha szükséges, pszichiáter szakorvoshoz irányítja betegét.

Fóbiák

A magasságtól és a pókoktól való félelem az egyik leggyakoribb fóbia, de sok egyéb szokatlan és olykor megalapozatlan félelem is jelentős problémákat okozhat az életben.

Ilyen például a sitofóbia, az evéstől való rettegés, mely komoly egészségügyi problémákat okozhat, vagy az agorafóbia, a nagy terektől utcáktól való félelem. Egy tapasztalt pszichológus azonban segíthet abban, hogy a páciens leküzdje félelmeit, és polifóbia (sok mindentől való félelem) nélkül élhessen.

Családi és párkapcsolati problémák

A kapcsolatokban, legyenek azok családi, személyes vagy munkahelyi kapcsolatok, bizony többször is előfordulhatnak hullámvölgyek.

Bár a bensőséges kapcsolatok az élet legjobb dolgai közé tartoznak, egy kapcsolat időszakos romlása a tartós, krónikus stressz forrása is lehet, ami később szorongáshoz, depresszióhoz vezethet.

A pszichológussal való együttműködés, akár egyénileg, akár csoportosan, segít úrrá lenni a krízisen és hatékony megoldást nyújt a problémára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.