Fájdalomcsillapítók: melyik, mire jó? Az orvos válaszol

aszpirin paracetamol fájdalomcsillapító ibuprofen
Fájdalomcsillapítók tömkelege, paracetamol, ibuprofen, gyulladások vagy éppen egy fejfájás. Nem mindegy, hogy milyen fájdalomra melyiket szedjük. Vajon mi a helyes forgatókönyv? Az orvos válaszol.

Sok fajta fájdalomcsillapító létezik, ám nem biztos, hogy a megfelelő hatóanyagú gyógyszert szedjük be bizonyos fájdalmakra. Ha gyulladásos fájdalomra aszpirinnel próbálkozunk, nem garantált a siker. Természetesen a legjobb, ha elkerüljük ezen gyógyszereket, hiszen károsak lehetnek egészségünkre, ha túl sokáig szedjük és a kiváltó okot sem szüntetik meg.

Azonban, vannak helyzetek és fájdalmak, amikor szükséges gyógyszerhez nyúlni.

Dr. Deepak Ravindran, a Royal Berkshire NHS Foundation fájdalomcsillapításának klinikai vezetője beszámolt a különböző hatóanyagú gyógyszerekről - írja a Mirror.

Forrás: ANP via AFP/"Richard Brocken"

Paracetamol

Hátfájás, fogfájás és enyhe fejfájás? Ezen fájdalmakra mind szedhető a paracetamol. Csökkenti a a gyulladást, gyakran megtalálható az influenza elleni szerekben.

Májproblémák mellett nem ajánlott a szedése, károsíthatja szerveket. Étkezés nélkül is bevehető.

Aszpirin

Stressz okozta fejfájás, fogfájás vagy influenza tünetei. Az aszpirin ilyenkor a megoldás, mivel csökkenti a hőmérsékletet és enyhíti az ízületi fájdalmat. Torokfertőzések enyhítésére is hatásos lehet.

Az orvosszakértő arra figyelmeztetett, hogy az aszpirint nem szabad használniuk azoknak, akik véralvadásgátló szereket szednek vagy gyomorfekélyük van, és soha nem szabad műtét előtt vagy után bevenni, mert fokozhatja a vérzést. Asztmás rohamokat is kiválthat, ezért asztmás betegek nem szedhetik.

Forrás: Shutterstock

Kodein

A kodein egy erős fájdalomcsillapító, amely segíthet enyhíteni az intenzív izomfájdalmat sérülés vagy foghúzás után, és segíthet a menstruációs görcsöket okozó hasi izmok ellazításában is. Általában a gyógyszertár polcain kombinált tablettában találhatóak meg.

Ne szedjünk kodeint, máj-, vese- vagy tüdőproblémákra.

Ibuprofen

Gyulladásos fájdalommal vagy krónikus fájdalommal küzdőknek érdemes szedni, amely olyan állapotokkal jár, mint a rheumatoid arthritis, a migrén és az osteoarthritis. A gyógyszer gyulladáscsökkentő szer, és nagyobb dózisokban is bevehető, mint néhány más fájdalomcsillapító.

Kerüljük az ibuprofent gyomorfekély vagy gyomorbetegség esetén, mivel a tabletták irritálhatják a gyomor nyálkahártyáját, emésztési zavarokat és hányingert okozhatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.