„Nem tudnád legalább egyszer azt enni, amit a többiek?" - 7 dolog, amit soha ne mondj egy ételallergiásnak

Forrás: Shutterstock/Nicoleta Ionescu -
étterem gluténézékenység stressz laktózérzékenység ételallergia
Manapság egyre több ember küzd valamilyen ételérzékenységgel, allergiával. Bár egyre több szó esik erről a médiában, még mindig akadnak olyanok, akik ezt félvállról veszik és nem hiszik el, hogy valakinek akár az élete is múlhat azon, hogy mi kerül vagy éppen nem kerül a tányérjára.

Több millió ember küzd szerte a világban valamilyen ételallergiával és úgy tűnik, hogy a gyerekek körében az arány egyre csak növekszik. Mégis a népesség nagy százalékának fogalma nincsen arról, hogy például mi a különbség az allergia és az intolerancia között vagy hogy milyen súlyos problémákhoz vezethet, ha valaki mégis olyan ételt vesz magához, amelyben allergizáló összetevők vannak.

Az élelmiszer által okozott mindennapi veszélyek valódi szorongást okoznak az allergiával élő embereknek. Ezen felül pedig más emberek reakciója, meg nem értése egyfajta izolációhoz is vezethet. Szakemberek szerint a megértés hiánya abban mutatkozik meg leginkább, hogy az emberek durva megjegyzéseket tesznek és nem képesek megértéssel fordulni afelé, aki érzékenységgel küzd a mindennapokban. Most egy csokorba gyűjtöttük azokat a "népszerű beszólásokat", amikkel egy allergiával küzdő személy gyakorta találkozik.

Manapság egyre több ember küzd valamilyen ételérzékenységgel Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2020 Kaspars Grinvalds/Shutterstock. No use without permission./Kaspars Grinvalds

„Nem tudnád legalább egyszer azt enni, amit a többiek?"

Sok ételallergiával küzdő már nem szívesen ül be étterembe barátokkal, családtagokkal, mert nem lehet benne 100 százalékig biztos, hogy valóban számára megfelelő összetevőjű étel kerül a tányérjára. Ez már eleve plusz stresszt okoz, hát még az, ha mindezt egy beszólás is tetézi. Nagyon fontos lenne megérteni, hogy az érzékenység vagy ételallergia nem egy étrend vagy egy újabb népszerű diéta. Ez nem választás kérdése. Legyünk tapintatosabbak és ha van a környezetünkbe olyan személy, aki ételallergiával vagy érzékenységgel küzd, akkor egy összejövetel, találkozó során olyan éttermet válasszunk, ami mindkettőnknek megfelel.

„Nem tudom, hogy bírod ki, hogy nem eszel ezekből..."

Egy ilyen mondat nagyon gyorsan és könnyedén kicsúszhat bárki szájából, arra nem is gondolva, hogy ez milyen hatással lehet arra, aki egészségügyi okokból nem ehet meg bármit. Éppen elég sokkoló és zavaró számára, hogy állandóan fékeznie kell magát, nem kell erre külön, pláne ennyire nyomasztóan felhívni a figyelmet.

„Jó lesz a vegán kaja?"

Gyakran találkozni étteremben azzal a jelenséggel, amikor a pincérek a gluténézékenységet vagy a laktózérzékenységet egy kalap alá veszik a vegánsággal és azt gondolják, ha az illetőnek ételallergiája van, akkor jó lesz neki a vegán menü az étlapról. A veganizmus sok esetben inkább etikai választás, nem pedig egy egészségügyi óvintézkedés, mint a cöliákia vagy a tejallergia miatti étrend.

A fenti mondatban az is benne van, hogy a kérdező elbagatellizálja az érzékenységet és nem veszi komolyan a kérést. Ez a hozzáállás akár szűk családi körben ahhoz is vezethet, hogy az allergiával küzdő személy távol tartja magát a családi összejövetelektől, eseményektől, mert nem akar a többiek terhére tenni azzal, hogy rá külön kell főzni vagy mert nem veszik figyelme az igényeit és fittyet hánynak arra, hogy mlyen összetevőkből készül el a vacsora.

„Minek utazol, ha neked ennyire bonyolult?"

Az ételallergiával küzdő emberek ugyanazokból az okokból repülnek vagy utaznak, mint mások: családlátogatás, kikapcsolódás, pihenés, üzleti ügy. Nem kell a négy fal közé zárniuk magukat, azért mert nem ehetnek meg mindent, ami eléjük kerül.

„Minek utazol, ha neked ennyire bonyolult?" Forrás: Shutterstock/Nicoleta Ionescu

A Northwestern Egyetem Élelmiszerallergia és Asztma Kutatóközpontjának kutatásából kiderült, hogy a fentebb említett tapintatlanság utazás során is megmutatkozik, például a repülés során. A kutatásban megkérdezett 5000 emberből a válaszadók egyharmada elmondta, hogy inkább nem közli az ételallergiáját a légitársaság személyzetével, mert attól tart, hogy negatívan fogadják majd a kéréseiket és emiatt kényelmetlen helyzetbe kerülnek. Többen hozzátették, inkább autóval utaznak, hogy kerüljék a kínos, értetlen pillantásokat.

Az ételallergiával vagy bármilyen intoleranciával, érzékenységgel szenvedők épp elég stresszt élnek át amiatt, hogy nem étkezhetnek átlagosan vagy éppen úgy, ahogy szeretnének. Ezen felül ne nyomasszuk őket kényelmetlen és olykor tapintatlan kérdésekkel. Forduljunk feléjük empátiával és segítsük őket a legjobb tudásunk szerint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.